Δένδιας: Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πύλη εισόδου από την Ασία στην Ευρώπη

Δένδιας: Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πύλη εισόδου από την Ασία στην Ευρώπη

Συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι είχε ο υπ. Εξωτερικών

«Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πύλη εισόδου από την Ασία στην Ευρώπη», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα, ενώ υπογράμμισε πως κατά την κατ' ιδίαν συνάντησή τους υπογραμμίστηκε η σημασία που η Ελλάδα αποδίδει στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας(UNCLOS).

Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, η Ελλάδα προσβλέπει στην ενίσχυση των επαφών με την Κίνα, μετά το τέλος της πανδημίας, λαμβάνοντας μάλιστα υπ'όψιν ότι του χρόνου συμπληρώνονται 50 έτη από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η ενίσχυση των οικονομικών δεσμών των δύο χωρών και η προοπτική περαιτέρω επενδύσεων στο πλαίσιο της εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Συνολικής Στρατηγικής Σχέσης Ελλάδας- Κίνας και υπό το φως της κύρωσης πριν από λίγες ημέρες από τη Βουλή των Ελλήνων της μεταβίβασης του 16% του ΟΛΠ στην Cosco.

«Προσβλέπουμε σε νέα επενδυτικά έργα στο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου, ίσως και το ιστορικότερο και επίσης στη διάχυση της οικονομικής δραστηριότητας ώστε να λειτουργήσει επωφελώς για την τοπική κοινωνία», υπογράμμισε.

Όπως τόνισε άλλωστε η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο με την κατασκευή του νέου σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη και των διασυνδετηρίων αγωγών.

Συζητήθηκε ακόμη η συνεργασία στον πολιτισμό και τον τουρισμό, υπό το πρίσμα της έναρξης του έτους πολιτισμού και τουρισμού Ελλάδας-Κίνας.

Ο κ. Δένδιας υπενθύμισε πως πριν από λίγες μέρες έγινε η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας ενόψει των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου και πρόσθεσε πως η Ελλάδα προσβλέπει στη διοργάνωση κοινών πολιτιστικών εκδηλώσεων και στην αύξηση της τουριστικής κίνησης μεταξύ των δύο χωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών συζήτησε ακόμη με τον Κινέζο ομόλογό του τις «ιδιαίτερα ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» και τον «αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας σ' αυτό».

«Θεωρητικά, η περιοχή αυτή βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Κίνα, όμως η αποσταθεροποίηση ενέχει κινδύνους για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου στην περιοχή μας, κάτι που ενδιαφέρει πολύ την κινεζική πλευρά», πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε τη σημασία που η Ελλάδα αποδίδει στην UNCLOS.

Αναφέρθηκε ακόμη στην «προσπάθεια της Τουρκίας να προσεταιριστεί μουσουλμανικούς πληθυσμούς ανά τον κόσμο, προωθώντας ιδεολογίες, όπως η μουσουλμανική αδελφότητα και επιχειρώντας ευθεία ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών».

Εξτάστηκαν επίσης οι εξελίξεις στη Λιβύη. Η Κίνα είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ, όπως υπενθύμισε ο κ. Δένδιας, η Ελλάδα είχε συμβάλει στο παρελθόν στην εκκένωση 13.000 Κινέζων πολιτών από τη Λιβύη το 2011 και το 2014.

Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε τον Κινέζο ομόλογό του για τη στάση της Κίνας σαν μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας στα ζητήματα του Κυπριακού και ιδιαίτερα «για τη σταθερή προσήλωση της Κίνας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών».

Συζητήθηκαν ακόμη οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και οι σχέσεις ΕΕ- Κίνας.