Φώφη Γεννηματά: Εθνική και παγκόσμια συγκίνηση για τον θάνατό της – Την Τετάρτη η κηδεία της

Φώφη Γεννηματά: Εθνική και παγκόσμια συγκίνηση για τον θάνατό της – Την Τετάρτη η κηδεία της

Θερμές δηλώσεις από σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο της χώρας, αλλά και διεθνείς φορείς και προσωπικότητες

Η είδηση του θανάτου της Φώφης Γεννηματά σε ηλικία 56 ετών συγκίνησε όχι μόνο συντρόφους της, πολιτικούς της φίλους και αντιπάλους, αλλά και διεθνείς φορείς και προσωπικότητες από όλον τον κόσμο.

Ο θάνατός της σήμερα στις 12:04 το μεσημέρι στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» μετά από ολιγοήμερη «μάχη» με τον καρκίνο, ο οποίος επέστρεψε μετά το 2008, όταν είχε διαγνωστεί με όγκο στους μαστούς και κατάφερε να κερδίσει εκείνη τη «μάχη», έπεσε σαν «βόμβα». Η είδηση δεν συγκλόνισε μόνο τους οικείους της και τους συντρόφους της στο ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλάγής, αλλά και τους πολιτικούς της αντιπάλους και ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς και κόμματα, που εξέφρασαν την βαθιά τους θλίψη για τον αδόκητο χαμό της.

Με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κηρύσσεται εθνικό πένθος την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021, ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η κηδεία της Φώφης Γεννηματά από το Α΄ Νεκροταφείο. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και Εθνικής Άμυνας Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, ως ελάχιστο φόρο τιμής «για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφερε στον Λαό, στην Πατρίδα και στο Έθνος διατελέσασα αναπληρώτρια Υπουργός, Υφυπουργός, Νομάρχης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών - Πειραιώς, Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής», η κηδεία της θα τελεστεί με τιμές εν ενεργεία υπουργού και δημοσία δαπάνη .

Η Βουλή ανέστειλε τις εργασίες της μέχρι το τέλος της εβδομάδας, για να τιμήσει το έργο της, ενώ όπως είναι φυσικό αναστέλλονται όλες οι εσωκομματικές διαδικασίες στο Κίνημα Αλλαγής για την εκλογή νέου προέδρου. Σύσσωμη η αντιπολίτευση, δια των πολιτικών αρχηγών και στελεχών των κομμάτων, εξέφρασαν με τα θερμόμετρα λόγια την οδύνη και τα συλλυπητήρια για την απώλεια.

Την θλίψη του για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά εξέφρασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δια του προέδρου του, Νταβίντ Σασόλι. Αλλά και μεμονομένες προσωπικότητες, όπως ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, ο πρώην Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, αλλά και το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας εξέφρασαν τη βαθύτατη θλίψη τους για τον θανατό της.

Η πολιτική της διαδρομή και η άνιση μάχη με τον καρκίνο

Η Φώφη Γεννηματά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964 και μεγάλωσε κουβαλώντας ένα βαρύ όνομα. Κόρη του Γιώργου Γεννηματά, ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και εμπνευστή του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενός ανθρώπου που αγαπήθηκε από τον λαό, τίμησε την πολιτική κι έγινε σημείο αναφοράς και της Κάκιας Βέργου, μιας γυναίκας που ποτέ δεν περνούσε απαρατήρητη, που είχε άποψη και την υπερασπιζόταν καθημερινά και μέσα από τη δράση της στην Ένωση Γυναικών Ελλάδος.

Πήγε σχολείο στη Φιλοθέη και κατόπιν σπούδασε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ενασχόλησή της με τα κοινά είχε ξεκινήσει από τη φοιτητική της ζωή, στη διάρκεια της οποίας ήταν στέλεχος της ΠΑΣΠ. Η πρώτη φορά που έθεσε υποψηφιότητα στις εθνικές εκλογές ήταν το 2000, όπου εξελέγη βουλευτής στην Α’ Περιφέρεια Αθηνών. Δυο χρόνια μετά αποφάσισε να ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση και εξελέγη Υπερνομάρχης Αθηνών – Πειραιώς.

Το 2008 διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού και υποβλήθηκε αμέσως σε επέμβαση και θεραπεία. Η ίδια στάθηκε γενναία και κατόρθωσε να τη νικήσει, χωρίς να σταματήσει ποτέ να ασχολείται με τα κοινά. Έχει υπηρετήσει τα κοινά από τη θέση της Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Αναπληρώτριας Υπουργού Εσωτερικών, της Αναπληρώτριας Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, το ΠΑΣΟΚ έλαβε το ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία του, με μόλις 17 έδρες στη Βουλή. Στις εσωκομματικές εκλογές που ακολούθησαν, η Φώφη Γεννηματά κέρδισε από τον πρώτο γύρο, με ποσοστό 51,7%. Η Φώφη Γεννηματά θα γινόταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και θα διαδεχόταν τον Βαγγέλη Βενιζέλο σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για το κόμμα.

Η Φώφη Γεννηματά προσπάθησε να συσπειρώσει όσες δυνάμεις του παλιού ΠΑΣΟΚ μπορούσε. Σε πρώτη φάση, έφερε ξανά κοντά της τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΚΙΔΗΣΟ, όπως και τη ΔΗΜΑΡ και δημιουργήθηκε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, που στη πρώτη της μάλιστα εκλογική παρουσία κατάφερε να αυξήσει ποσοστά της. Το 2017, μαζί με το Ποτάμι, οι δυνάμεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, έφτιαξαν το Κίνημα Αλλαγής.

Στις εκλογές του 2019 και παρότι το Ποτάμι αποχώρησε από τον ΚΙΝΑΛ, το κόμμα πήρε ποσοστό άνω του 8%. Η Φώφη τα είχε καταφέρει. Σε μία τετραετία διπλασίασε τα ποσοστά που παρέλαβε. Είχε πετύχει ακόμα μία νίκη. Η Φώφη ήταν έξω καρδιά, όπως λένε οι φίλοι της. Διασκέδαζε όσο μπορούσε, περιποιούταν τους φίλους της, πρόσεχε τα παιδιά της, τα γλέντια στο σπίτι της ήταν ξακουστά.

Πολιτικά όμως ήταν σκληρή. Δεν φοβήθηκε τις συγκρούσεις και δεν δίσταζε να κονταροχτυπηθεί εκεί που θεωρούσε ότι πρέπει να το κάνει. Μιλώντας κάποτε για τον πατέρα της και το έργο του, είχε πει, ότι δεν ξέρει αν η ίδια έχει μεγαλύτερες δυνάμεις από κείνον, σίγουρα όμως είχε υποχρέωση να συνεχίσει το έργο του. Να παλέψει. Όπως όλη της τη ζωή έμαθε να κάνει.

Το σκληρό «χτύπημα» του καρκίνου στην οικογένεια Γεννηματά

Ο καρκίνος δεν ήταν άγνωστος στην Φώφη Γεννηματά, καθώς τον είχε κοιτάξει κατάματα πό πολύ νεαρή ηλικία. Πριν καλά-καλά συμπληρώσει τα 20 της χρόνια, η μητέρα της Κάκια Γεννηματά διαγιγνώσκεται με καρκίνο στο στήθος, με τον οποίο δίνει μάχη για 10 χρόνια. Λίγα χρόνια αργότερα γίνεται γνωστό, ότι και ο Γιώργος Γεννηματάς νοσεί.

Έχουν περάσει 27 χρόνια από την στιγμή που ο Γιώργος και η Κάκια Γεννηματά νικήθηκαν από τον καρκίνο. Η Φώφη ήταν μόλις 30 ετών, όταν τους έχασε και έπρεπε να διαχειριστεί με την αδελφή της μία διπλή και επώδυνη απώλεια και μάλιστα με διαφορά λίγων μηνών. Μπορεί τα χρόνια να πέρασαν, εκείνη όμως ποτέ δεν τους ξέχασε ούτε στιγμή.

Συχνά πυκνά σε αναρτήσεις στο Facebook αναφερόταν στους γονείς της και ειδικά στη μητέρας της η οποία είχε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού το 1984 και επί μία δεκαετία έδωσε μία τιτάνια μάχη για τη ζωή της. Στα 56 της χρόνια, έφυγε και εκείνη. Δεκατρία χρόνια μετά την πρώτη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο του μαστού, με τον οποίο διαγνώστηκε το 2008.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκέφτεσαι, ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα, να σκέφτεσαι ότι η μικρή σου μπορεί να μη σε θυμάται καν πως είσαι, να μη θυμάται τη μορφή σου, τη φωνή σου, το χάδι σου. Τουλάχιστον εμείς είμασταν πολύ μεγαλύτερες όταν τους χάσαμε», είχε δηλώσει. Προτεραιότητα στη ζωή της Φώφης Γεννηματά ήταν πάντα τα τρία παιδιά της. Αυτά ήταν και η πρώτη της σκέψη όταν διαγνώστηκε με τον καρκίνο.

«Τρόμος με έπιανε στη λογική ότι μπορεί τα παιδιά μου που με τόσο κόπο τόση προσπάθεια απέκτησα στη ζωή μου θα τα άφηνα ξαφνικά μόνα τους». Τον πρώτο της γάμο τον έκανε σε ηλικία 22 ετών με τον Αλέξανδρο Ντέκα με τον οποίο απέκτησε την Αιμιλία. Και αυτό παρά τις αντίθετες διαγνώσεις των γιατρών που της είχαν πει ότι δε θα αποκτήσει παιδιά. Το δεύτερο γάμο της τον έκανε με τον οδοντίατρο, Ανδρέα Τσούνη, το 2003 και μαζί του απέκτησε άλλα δύο παιδιά.

Μεγάλο δέσιμο ωστόσο είχε και με την αδελφή της Μαίρη, η οποία επίσης έδωσε μάχη με τον καρκίνο. Η Φώφη Γεννηματά, έφυγε, αφού προηγουμένως είχε δώσει μήνυμα γενναιότητας, θάρρους και αποφασιστικότητας, αναμετρώμενη πρόσωπο με πρόσωπο με τον καρκίνο.