Οικονόμου: Η πανδημία που ζούμε είναι πανδημία ανεμβολίαστων – Δεν ξανακλείνουν η κοινωνία και η Οικονομία

Οικονόμου: Η πανδημία που ζούμε είναι πανδημία ανεμβολίαστων – Δεν ξανακλείνουν η κοινωνία και η Οικονομία

Τι ανέφερε για την επίθεση Πολάκη στον Σωτήρη Τσιόδρα

«Η πανδημία που ζούμε, είναι πανδημία των ανεμβολίαστων πια. Εννιά στους δέκα που είναι στις εντατικές διασωληνωμένοι, η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας, που δυστυχώς «φεύγει», είναι ανεμβολίαστοι» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του Σκάϊ.

Αναφέρθηκε σε δηλώσεις του κ. Τσιόδρα ο οποίος  έχει επισημάνει ότι με τους εμβολιασμούς «έχουμε σώσει 8.500 ανθρώπους» και τόνισε με έμφαση ότι «δεν υπάρχει άλλο όπλο στα χέρια μας, από το εμβόλιο. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στον υπόλοιπο κόσμο, για να ξαναπάρουμε τη ζωή μας πίσω. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Κράτος έκανε ό,τι μπορούσε, ό,τι έπρεπε. Έχουμε το πιο άριστο πρόγραμμα εμβολιασμού. Ο καθένας μπορεί να εμβολιάζεται όπου θέλει, όποτε θέλει, με οποιοδήποτε εμβόλιο θέλει. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, χωρίς αμφιβολία. Η προσπάθεια του εμβολιασμού προφανώς και πρέπει να συνεχιστεί. Το εμβόλιο είναι ασφαλές, δεν προκαλεί προβλήματα, δεν έχουμε άλλο μέσο να προστατευτούμε, δεν υπάρχει δικαιολογία, βλέποντας τι γίνεται τριγύρω, να επιμένει κάποιος να μην εμβολιάζεται».

«Δεν ξανακλείνουν η κοινωνία και η Οικονομία»

Ο κ. Οικονόιμου είπε επίσης ότι η κυβέρνηση είναι απολύτως καθαρή στο μήνυμά της ότι η κοινωνία και η οικονομία, δεν μπορεί να ξανακλείσουν. «Δεν μπορούμε να ζούμε σε αγκύλες και σε αστερίσκους. Σήμερα που μιλάμε, πάνω από 6,5 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για επιτόπου εμβολιασμούς σε περιοχές που έχουν πολύ χαμηλή κάλυψη. Πάμε το εμβόλιο έξω από την πόρτα του καθενός. Τα εμβολιαστικά κέντρα συνεχίζουν και θα ξεκινήσουμε και με καινούργια καμπάνια ενημέρωσης» είπε και πρόσθεσε:

«Όποιος κατέχει ένα δημόσιο αξίωμα ή μια δημόσια θέση, λειτουργεί και δια του παραδείγματος. Και πρέπει στις αποφάσεις του να ζυγίζει πολύ σημαντικά και αυτό. Στην Εκκλησία, η πραγματικότητα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ιερέων με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα, με καθαρό και εύστοχο λόγο, βοήθησε καταλυτικά στο να αυξηθούν οι εμβολιασμοί. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εξαιρέσεις μπορεί να υπάρχουν παντού. Το σημαντικό είναι ότι και η επίσημη άποψη και η κοινή συνισταμένη και τελευταία, ευτυχώς, και η συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού συστήματος τάσσεται υπέρ του εμβολιασμού. Και λέω τελευταία, διότι ούτε πρέπει να υποτιμούμε ούτε να ξεχνάμε, δυστυχώς, ότι για πολύ καιρό, στην Αξιωματική Αντιπολίτευση ανέχτηκαν, αν δεν υπέθαλπαν φωνές, ανθρώπους, συνεργάτες που έκλειναν το μάτι στους αντιεμβολιαστές»

«Απόπειρα υπονόμευσης της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών»

Αναφερόμενος στο θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, είπε ότι «είναι ανεξήγητη η νοοτροπία και η λογική όσων προσπαθούν να στήσουν παγίδες στην υλοποίηση του νόμου, που έχει ψηφίσει η Ελληνική Βουλή».

Προσπάθησαν -είπε- να μπλοκάρουν την αξιολόγηση με κινητοποιήσεις και η Κυβέρνηση προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και έληξε οριστικά η προσπάθεια αποχής, απεργίας.

«Τώρα είχαμε μια προσπάθεια για έμμεσο σαμποτάρισμα στην ουσία της αξιολόγησης, η οποία και αυτή θα αντιμετωπιστεί -όπως απάντησε η Υπουργός- όπως προβλέπει ο νόμος. Αυτή τη στιγμή, έχουμε πάνω από 7.700 σχολεία τα οποία έχουν ήδη προχωρήσει στην πρώτη φάση της αξιολόγησης. Γεγονός το οποίο είναι απολύτως ελπιδοφόρο, διότι, όπως πολλές φορές συμβαίνει και με την κοινωνία, που είναι μπροστά από τα κόμματα και τις ηγεσίες, έτσι και οι εκπαιδευτικοί πολλές φορές είναι μπροστά από τους δικούς τους εκπροσώπους και ηγεσίες» είπε ο κ. Οικονόμου.

Πρόσθεσε ότι η αξιολόγηση δεν είναι μπαμπούλας, δεν είναι τιμωρητική, αλλά είναι απαραίτητη σε μια δραστηριότητα όπως είναι η εκπαίδευση, η μόρφωση, που πρέπει να εξελίσσεται, που πρέπει να δίνει συνεχώς όλο και περισσότερα εφόδια στα παιδιά μας.

«Διότι τα παιδιά μας σήμερα έχουν να ανταγωνιστούν με τους συνομήλικούς τους από τον κόσμο. Δεν θέλουμε να συγκλίνει η ελληνική εκπαίδευση, το ελληνικό δημόσιο σχολείο προς τα υπόλοιπα; Δεν θέλουμε να αναβαθμίσουμε τα προσόντα των νέων παιδιών, της νέας γενιάς; Η αξιολόγηση είναι ένα συστατικό αυτής της προσπάθειας. Όπως είναι τα καινούργια προγράμματα σπουδών, τα πρότυπα σχολεία, που λειτουργούν φέτος για πρώτη φορά, τα αγγλικά στο νηπιαγωγείο και μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που έγιναν και θα συνεχίσουν να γίνονται, για να συγκλίνει η δημόσια εκπαίδευση, με τον κόσμο που έρχεται, να συντονιστεί με το αύριο. Είναι λοιπόν, αδιανόητο οι εκπρόσωποί των δασκάλων να μην αντιλαμβάνονται ότι η αξιολόγηση θα βελτιώσει συνολικά την απόδοση του συστήματος. Είναι τελείως λάθος και ως εκπαιδευτικό μήνυμα, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες να προσπαθούν να πείσουν, να πιέσουν τους εκπαιδευτικούς να σαμποτάρουν με τον οποιοδήποτε τρόπο αυτή τη διαδικασία» πρόσθεσε.

Ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι «είναι λάθος να καλείς συναδέλφους σου, σε οποιοδήποτε επάγγελμα, να κοροϊδέψουν. Πολύ περισσότερο στην εκπαίδευση, στη μόρφωση, στα μικρά παιδιά στο Δημοτικό, αφού ο δάσκαλος είναι το υπόδειγμα».

Αναφερόμενος στη στάση της ΔΑΚΕ είπε ότι «κεντρικά έχει ταχθεί υπέρ της αξιολόγησης. Χωρίς αμφιβολία, είναι κάτι που πρέπει να επανεξετάσουν στη στάση τους και στη φιλοσοφία τους και στη θεώρησή τους και οι συγκεκριμένοι άνθρωποι. Δεν νομίζω ότι υπάρχει ιδεολογική σύγκλιση, γιατί ο συνδικαλιστής δεν είναι μόνο συνδικαλιστής, είναι και πολίτης και ψηφίζει και αξιολογεί και μάχεται και για μια σειρά από άλλα πράγματα, που έχουν να κάνουν με αξίες, με ελευθερίες, με παραγωγικό μοντέλο».

Σημείωσε επίσης ότι ούτε η κυβέρνηση πιστεύει «ότι η δημόσια εκπαίδευση έχει φτάσει στο σημείο που θα θέλαμε ή είναι άριστη ή ότι δεν υπάρχουν αδυναμίες. Βεβαίως, θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερα, αλλά μην κλείνουμε τα μάτια στην πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, στις επιτυχίες που έχουν τα παιδιά, στη δουλειά που κάνουν οι εκπαιδευτικοί, στα καινούρια προγράμματα σπουδών που έχουν λειτουργήσει, στη νέα κουλτούρα που αρχίζει και χτίζεται, στην ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, που είναι πολύ σημαντικό κεφάλαιο. Δεν μπορείς να λες ότι «αν δεν τα έχεις λύσει όλα, άφησε την αξιολόγηση τελευταία». Γιατί περί αυτού πρόκειται».

Για την επίθεση Πολάκη στον Σωτήρη Τσιόδρα

«Είναι καταλυτική και ιστορική η συνδρομή του Καθηγητή κ. Τσιόδρα σ' αυτή την κρίση που πέρασε η χώρα. Εν πάση περιπτώσει, βγαίνει ένας καθηγητής και με στοιχεία σου λέει ότι αν είσαι ανεμβολίαστος, κινδυνεύεις να πεθάνεις, ότι 9 στους 10 που είναι στις εντατικές είναι ανεμβολίαστοι. Θες να του κάνεις κριτική; Πού είναι τα δικά σου τα στοιχεία; Βγάλε επιστημονικά στοιχεία που να λένε ότι αυτά που μας έδειξε ο κ. Τσιόδρας δεν είναι αληθινά. Δεν έβγαλε τίποτα τέτοιο ο κ. Πολάκης. Έρχεται και βγάζει το μένος, το πάθος, ξανακλείνει το μάτι σε κοινά ανεμβολίαστων» είπε ο κ. Οικονόμου αναφερόμενος στα όσα είπε ο κ. Πολάκης για τον κ. Τσιόδρα.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου ο κ. Πολάκης "τους λέει: Μην πολυακούτε. Γιατί και να εμβολιαστείτε δεν κερδίζετε τίποτα. Αυτό είναι τραγικό αυτή τη στιγμή. Αυτή τη στιγμή που πας να πάρεις ό,τι περισσότερο θέλεις από τον εμβολιασμό, να πείσεις λίγους ακόμη για να φτάσεις εκεί που θέλεις, είναι τραγικό να εκπέμπεις αυτού του είδους τα μηνύματα. Και γι' αυτό ασκήσαμε κριτική και στον κ. Τσίπρα, στην τοποθέτησή του στη Βουλή, που αντί να πει ότι 9 στους 10 που είναι στις εντατικές είναι ανεμβολίαστοι, λέει ότι 1 στους 10 που είναι στην εντατική είναι εμβολιασμένος. Τι είναι αυτό τώρα; Είναι εξυπνάδα; Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να προσεγγίσεις αυτό το ζήτημα;".

Για τις παρελάσεις 

Οι παρελάσεις θα γίνουν με τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας που υπάρχουν, σημείωσε ο κ.Οικονόμου και πρόσθεσε:

"Είναι πολύ σημαντικό να μην κάνουμε πισωγυρίσματα στα μηνύματα που εκπέμπουμε ως Πολιτεία απέναντι στην κοινωνία, απέναντι στους εμβολιασμένους συμπολίτες μας, απέναντι στην αποτελεσματικότητα των μέτρων, που πιστεύουμε ότι αποδίδουν σε ό,τι αφορά την κίνηση στο δημόσιο χώρο. Με τα προστατευτικά μέτρα του πλαισίου που έχουμε περιγράψει, θα γίνουν οι παρελάσεις έτσι όπως έχουμε πει. Με χρήση μάσκας στον υπαίθριο χώρο για τους ανθρώπους που θα παρακολουθήσουν την παρέλαση".

Για την πορεία της πανδημίας

Αναφερόμενος στην πανδημία είπε ότι «παρακολουθούμε τα δεδομένα και τους δείκτες και την εξέλιξή τους κάθε μέρα. Η πραγματικότητα είναι ότι τις τελευταίες μέρες έχουμε μια άνοδο. Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Ο κορονοϊός είναι εδώ».

Ταυτόχρονα, όμως-όπως είπε ο κ. Οικονόμου- είναι εδώ και εκατομμύρια εμβολιασμένοι συμπολίτες μας, που μαζί με αυτούς που έχουν νοσήσει είναι θωρακισμένοι απέναντι στη νόσηση και κυρίως στη βαριά νόσηση. «Έχουμε ένα πλαίσιο μέτρων για το πως πρέπει να κυκλοφορούμε, που  μέχρι στιγμής αποδίδει. Τα στοιχεία από τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, είναι πολύ χαρακτηριστικά. Έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες και στα σχολεία έχουμε κλειστά 8 τμήματα στα 80.000. Νοσούν λιγότερα παιδιά σ' αυτή την ηλικία από αυτά που νοσούσαν τον Αύγουστο που ήταν κλειστά τα σχολεία. Αυτό κάτι δείχνει.

Είμαστε αντιμέτωποι με μια πανδημία, που ποτέ δεν μπορείς να είσαι απόλυτος. Οφείλεις πάντοτε να έχεις το μυαλό σου τι θα συμβεί, αλλά η κατεύθυνση που έχουμε είναι ότι η χώρα δεν μπορεί να ξανακλείσει. Όχι μόνο γιατί δεν αντέχει η οικονομία, που είναι κι αυτό ένα τεράστιο ζήτημα, δεν αντέχει και η κοινωνία».

Παρακαλούμε περιμένετε ...