Νέες απειλές Τσαβούσογλου για χρήση «σκληρής δύναμης» από την Τουρκία

Νέες απειλές Τσαβούσογλου για χρήση «σκληρής δύναμης» από την Τουρκία

Έντονα ενοχλημένη η Άγκυρα για την συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδα-Αιγύπτου

Την έντονη ενόχληση έχει προκαλέσει στην Τουρκία η συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου με την πόντιση καλωδίου από την αφρικανική χώρα προς την Κρήτη, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζεται η τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Χαρακτηριστικό είναι το ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων του τουρκικού Haber Global, το οποίο αναφέρει: «Υπάρχει μήνυμα για εμάς από την Ελλάδα. Αυτός που μας το στέλνει, είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας , Κυριάκος Μητσοτάκης. Η γειτονική χώρα εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο όμως θα περνάει από την υφαλοκρηπίδας μας. Ο Μητσοτάκης γι αυτό το έργο δήλωσε "δεν θα πάρουμε την άδεια κανενό". Αυξάνεται  η ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας σχετικά με την υφαλοκρηπίδα. Αυτή τη φορά η Ελλάδα με το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος το οποίος σχεδιάζει να το κατασκευάσει εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, αμφισβητεί τα δικαιώματα της Τουρκίας».

Τσαβούσογλου: Μη διαπραγματεύσιμα τα νόμιμα δικαιώματα μας και η κυριαρχία μας

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσολγου δήλωσε μιλώντας στο TRT World, ότι στην Ανατολική Μεσόγειο τα «νόμιμα δικαιώματα» και η «κυριαρχία» της Άγκυρας είναι μη διαπραγματεύσιμα και προειδοποίησε με χρήση «σκληρής δύναμης».

«Εμείς τη σκληρή δύναμη τη χρησιμοποιούμε μόνο όταν εξαντληθούν οι άλλες επιλογές και με στόχο να οδηγηθούν τα πράγματα σε διάλογο και σε διπλωματία». «στην Ανατολική Μεσόγειο κινητοποιηθήκαμε,  για να αποδείξουμε πως τα νόμιμα δικαιώματα μας και η κυριαρχία μας δεν είναι διαπραγματεύσιμα παράλληλα ο πρόεδρος μας κ. Ερντογάν έκανε κάλεσμα για συνέδριο παράκτιων χωρών στη Μεσόγειο», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...