Βορίδης: Αστείες και ανοησίες οι μηνύσεις από αρνητές

Βορίδης: Αστείες και ανοησίες οι μηνύσεις από αρνητές

«Να διώκεται αυτεπάγγελτα ο μηνυτής για να τελειώνει η πλάκα»

«Αστείες οι μηνύσεις που υποβάλλονται κατά εκπαιδευτικών και υγειονομικών, από κάποιους που ας μην τους χαρακτηρίζω τώρα», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

«Υπάρχει ένα υπόδειγμα έγκλισης, που μιλάει για εσχάτη προδοσία, βασανιστήρια, εγκληματικές οργανώσεις, δηλαδή είναι αυτό που λέμε “ό,τι να’ ναι”. Πάνε διάφοροι καταθέτουν αυτή την έγκλιση και υποθέτω ότι εκείνο που προσπαθούν να κάνουν είναι να εκφοβίσουν δήθεν με τον τρόπο αυτό και να κινητοποιήσουν τις αρχές για συλλήψεις στο πλαίσιο δήθεν αυτόφωρων αδικημάτων, καθηγητών, διευθυντών και άλλων στελεχών της δημόσιας διοίκησης» σημείωσε.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών, όταν κατατίθεται μια μήνυση, αυτή πρέπει να πάει σε έναν εισαγγελέα για να αξιολογηθεί. Εάν ο εισαγγελέας κρίνει ότι είναι προφανώς αβάσιμη, τότε δεν υπάρχει η διαδικασία του αυτοφώρου. Επομένως, μπορεί κατευθείαν να αρχειοθετείται. «Νομίζω ότι μπορεί να λυθεί σε εσωτερικά σε δικαστικό επίπεδο. Ρίχνεις μια ματιά καταλαβαίνεις ότι έχει μηνύσει έναν εκπαιδευτικό για εσχάτη προδοσία, είναι προφανές ότι λέει ανοησίες, επομένως αρχειοθετείται», ανέφερε, λέγοντας ότι το θέμα είναι να μην ταλαιπωρείται ο εκπαιδευτικός ή ο υγειονομικός στα αστυνομικά τμήματα, είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Δικαίωμά τους είναι να καταθέτουν μηνύσεις, αλλά το δικαίωμα κάθε πολίτη προφανώς σταθμίζεται απέναντι σε δυο άλλα ενδεχομένως αδικήματα που τελεί κάποιος που καταθέτει μηνύσεις και αγωγές. Μιλάμε για τα αδικήματα της ψευδούς καταμήνυσης και της συκοφαντικής δυσφήμισης. Αν είναι προφανώς ψευδής μια μήνυση και γίνεται με μόνο σκοπό την ταλαιπωρία και τον εκφοβισμό, τότε αυτό δεν είναι δωρεάν, έχει συνέπειες», δήλωσε ο κ. Βορίδης.