Γεωργαντάς για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και rapid: Δεν υπάρχει «τρύπα» στο σύστημα

Γεωργαντάς για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και rapid: Δεν υπάρχει «τρύπα» στο σύστημα

«Θα τους βρούμε τους λίγους επίορκους»

Για την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού ή αρνητικών rapid test, μίλησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

«Δεν υπάρχει “τρύπα” στο σύστημα. Τα όποια προβλήματα προκύπτουν από κάποιους ανθρώπους από μέσα στην αλυσίδα, οι οποίοι παραβίασαν το καθήκον τους. Δεν μπορείς να βάλεις έναν αστυνομικό για κάθε έναν από τους χιλιάδες ανθρώπους που εμπλέκονται στη διαδικασία. Η δικλείδα ασφαλείας είναι πως ξέρουν όλοι ότι έτσι όπως είναι δομημένο το σύστημα, θα τους βρούμε. Είναι πολύ απλό. Και πραγματικά τους βρίσκουμε. Θα τους εντοπίσουμε τους λίγους επίορκους», διαβεβαίωσε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Ερωτηθείς για τις καταγγελίες περί επιτήδειων που βγάζουν αντίγραφο αρνητικές βεβαιώσεις rapid test και αλλάζουν το όνομα ή την ημερομηνία, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, επισήμανε ότι η εφαρμογή που σκανάρει τη βεβαίωση του τεστ για να επιτραπεί η είσοδος σε κλειστούς χώρους, «διαβάζει» και το όνομα του κατόχου ο οποίος υποχρεούται – με βάση τη διάταξη που ψηφίστηκε – να αποδείξει τα στοιχεία του με επίσημο έγγραφο. «Αν γίνει αυτό δεν μπορεί να γίνει καμιά πλαστογραφία. Η ταυτοποίηση έχει προβλεφθεί να γίνεται και πρέπει να γίνεται», τόνισε., προσθέτοντας ότι το σύστημα είναι απολύτως διασφαλισμένο, και μόνο ο ανθρώπινος παράγοντας μπορεί να το «ξεγελάσει», όταν δεν ακολουθεί τα βήματα που έχουν προβλεφθεί, «είτε από δόλο, είτε από αμέλεια», τόνισε ο υπουργός.

Για το ζήτημα των πλαστών πιστοποιητικών για εικονικούς εμβολιασμούς, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι στην εμβολιαστική διαδικασία συμμετέχουν 7.500 λειτουργοί των δομών υγείας. «Αν βρέθηκαν 5 επίορκοι οι οποίοι προσπάθησαν να εξυπηρετήσουν για δικούς τους λόγους ανθρώπους που δεν εμβολιάστηκαν, είναι ένα θέμα που διερευνάται από τις αρχές, μπορεί να συμβεί οπουδήποτε άνθρωποι επιτελούν μια διαδικασία και παραβίασαν το καθήκον τους».

«Αν ήταν χειρόγραφες οι βεβαιώσεις δεν θα το βρίσκαμε ποτέ. Τώρα είναι εύκολο μέσα από συνδυαστικά στοιχεία, να καταλήξουμε σε ύποπτα στοιχεία και μετά να δούμε αν σε κάποια εμβολιαστικά κέντρα δεν γίνεται αυτό που έπρεπε να γίνεται από τους λειτουργούς. Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις και μετά την εγκύκλιο και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τους ελέγχους, όσοι είχαν στο μυαλό τους τέτοιες σκέψεις για να ξεγελάσουν την κοινωνία και τον εαυτό τους, δεν θα έχουν καμία δυνατότητα», πρόσθεσε ο κ. Γεωργαντάς.

Παρακαλούμε περιμένετε ...