Μίκης Θεοδωράκης: Ποιος πρώην πρωθυπουργός του είχε προτείνει να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας

Μίκης Θεοδωράκης: Ποιος πρώην πρωθυπουργός του είχε προτείνει να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας

Όλες οι παρεμβάσεις του «πολιτικού» Μίκη - Άγνωστες πτυχές της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας

Αναλυτικά στοιχεία για τη δραστηριότητα και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη ως βουλευτή, περιέχονται στο εκτεταμένο αφιέρωμα του 26ου τεύχους του «Επί… του Περιστυλίου!» για τη δράση του μεγάλου μουσικού και πολιτικού, που αναρτήθηκε σήμερα, Τρίτη (14/09) στον ιστότοπο της Βουλής των Ελλήνων. Στο αφιέρωμα καταγράφονται οι σημαντικότερες ομιλίες του, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, της 12χρονης συνολικά θητείας του στα έδρανα της Βουλής, από το 1964 μέχρι το 1993.

Οι εμβληματικότερες από αυτές αφορούν τα θέματα της Παιδείας και της καλλιτεχνικής αγωγής, τον περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος των εργαζομένων, με αφορμή το περίφημο άρθρο 4 σε νόμο του 1983 και τον πυρηνικό αφοπλισμό.

Μίκης Θεοδωράκης: Οι σημαντικότερες ομιλίες του στη Βουλή

  • Η πρώτη παρέμβαση του Μίκη Θεοδωράκη στην Βουλή έγινε την 1η Σεπτεμβρίου 1964, κατά την συζήτηση, στα τότε θερινά τμήματα, του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Περί οργανώσεως και Διοικήσεως της γενικής εκπαιδεύσεως». Στην κυβέρνηση βρισκόταν η Ένωση Κέντρου με πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος διατηρούσε και το υπουργείο Παιδείας με υφυπουργό τον Λ. Ακρίτα. Εμπνευστής της μεταρρύθμισης ήταν ο καθηγητής και μετέπειτα Ακαδημαϊκός Ε. Παπανούτσος.
  • Η δεύτερη ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στη Βουλή έγινε στις 23 Σεπτεμβρίου 1964 για το ίδιο νομοσχέδιο. Στην ομιλία του ο Μ. Θεοδωράκης αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρχει μέσω της εκπαίδευσης μια ουσιαστική και όχι τυπολατρική προσέγγιση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, επικέντρωσε την ομιλία του στην ανάγκη καλλιτεχνικής αγωγής των ελληνοπαίδων ζητώντας να εισαχθούν για διδασκαλία από το Γυμνάσιο τα μαθήματα της Ιστορίας της Τέχνης και της μουσικής και θεατρικής αγωγής, αίτημα που παραμένει μέχρι σήμερα ανεκπλήρωτο.
  • Στη -γεμάτη ένταση- συνεδρίαση της Ολομέλειας την 1η Ιουνίου 1983, για το άρθρο 4 που περιόριζε το δικαίωμα στην απεργία στους εργαζόμενους των ΔΕΚΟ, η αγόρευση του Μ. Θεοδωράκη, βουλευτή τότε στη Β' Πειραιά με το ΚΚΕ, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, καθώς θέλοντας να αναδείξει τον -κατ' αυτόν- ερμαφρόδιτο πολιτικά χαρακτήρα του νομοσχεδίου, το χαρακτήρισε «νομοσχέδιο -τραβεστί».
  • Στην παρέμβασή του, σε επερώτηση του ΚΚΕ στις 14 Δεκεμβρίου 1983, για την εγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων στην Ευρώπη, ο Μ. Θεοδωράκης, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα της παγκόσμιας ειρήνης αποτελεί το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα για όλη την ανθρωπότητα και για το Λαό μας. Και για αυτό βρισκόμαστε μπροστά σε κολοσσιαίες κινητοποιήσεις στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ αλλά και στην Ελλάδα».

Αποκαλύπτονται εξάλλου άγνωστες πτυχές της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας, από τις μαρτυρίες που καταθέτουν πολιτικά πρόσωπα για τον Μίκη Θεοδωράκη:

  • Ο πρώην υπουργός Δ. Ρέππας αποκαλύπτει ότι στις εκλογές του 2000 ο Κ. Σημίτης πρότεινε στον Μίκη Θεοδωράκη να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.
  • Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκης αποκαλύπτει τις επαφές του ίδιου και του Α. Τσίπρα με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μ. Γλέζο για τις δυνατότητες κοινής δράσης ενάντια στα μνημόνια.
  • Το ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ Σ. Χαλβατζής καταγράφει την κοινή δράση με τον Μίκη Θεοδωράκη όταν και οι δύο ήταν κρατούμενοι στις φυλακές του Ωρωπού επί xούντας.
  • Ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος γράφει για τη συμβολή του Μίκη Θεοδωράκη στην άνοδο της αισθητικής αγωγής και του πολιτιστικού επιπέδου του ελληνικού λαού.