Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην 85η ΔΕΘ

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην 85η ΔΕΘ

Στόχευση στην ανακούφιση την μεσαία τάξη, τις επιχειρήσεις και τους νέους

Οικονομικό πακέτο μέτρων με στόχευση την μεσαία τάξη, τις επιχειρήσεις και τους νέους πρόκειται να ανακοινώσει αύριο 12 Σεπτεμβρίου από το βήμα της 85ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικότερα, με το κύμα ανατιμήσεων σε βασικά είδη κατανάλωσης, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει μειώσεις φόρων και εισφορών, αλλά και προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων και των νέων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν «κλειδώσει» τα εξής:

- Το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα.

- Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα κατά 3%, που θα οδηγήσει σε αύξηση των μισθών, αλλά και μείωση του μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις.

- Η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 22% από 24% που είναι σήμερα.

- Η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στον καφέ, τον τουρισμό, τα μεταφορικά και τα εισιτήρια κινηματογράφου και θεάτρου, αλλά και ενδεχομένη την επέκτασή του σε άλλα προϊόντα.

- Η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%

- Η επέκταση του προγράμματος «Γέφυρα 1» έως το τέλος του χρόνου

- Η διεύρυνση του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος με επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 150 εκατ. ευρώ

- Η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης εξαιτίας της αύξησης των τιμών των καυσίμων

Παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας

Μια από τις εκπλήξεις που έχουν συζητήσει στο κυβερνητικό επιτελείο τις προηγούμενες μέρες, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, αφορά τους νέους και ειδικά την είσοδό τους στην αγορά εργασίας.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα για νέους 18-29 ετών. Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός, προκειμένου να μπουν στην αγορά εργασίας μόλις τελειώσουν τις σπουδές, θα υλοποιηθεί πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο θα μοιράζονται με την επιχείρηση που θα τους προσλαμβάνει ένα εφάπαξ ποσό, που θα ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.