Ποια στοχευμένα μέτρα θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ

Ποια στοχευμένα μέτρα θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ

Οι τρεις άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για την οικονομία

Στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ενόψει του κύματος ανατιμήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα, ενέργεια και βασικά καταναλωτικά αγαθά, θα ανακοινώσει το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

«Οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι προς την κατεύθυνση της συνέχισης μιας πολιτικής που θα αναπτύσσει την οικονομία, θα διαχέει τα οφέλη της ανάπτυξης στους περισσότερους και θα παρέχει μια ισχυρή πολιτική ενίσχυσης και στήριξης στους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τις αυξήσεις, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι «είμαστε αντιμέτωποι με ένα κύμα ανατιμήσεων που συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο, για λόγους απολύτως εξωγενείς και οι οποίοι ιστορικά επαναλαμβάνονται όταν βγαίνουμε από περιόδους ύφεσης ή μεγάλων κρίσεων». «Όταν ένα κοντέινερ, μέχρι πριν λίγο καιρό για να έρθει από την Κίνα ήθελε 1.500 ευρώ και σήμερα κοστίζει 13.5000 ευρώ, και όταν οι διεθνείς τιμές βασικών αγαθών και πρώτων υλών έχουν δεκαπλασιαστεί και σε αρκετές περιπτώσεις είναι πλέον εικοσαπλάσιες, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος οικονομολόγος με Νόμπελ για να αντιληφθεί ότι θα υπάρχουν επιπτώσεις και στη χώρα μας», πρόσθεσε.

Απέναντι στην κατάσταση αυτή, όπως σημείωσε, «οι πολιτικές της κυβέρνησης είχαν διαμορφωθεί σε τέτοιο επίπεδο έτσι ώστε να ενδυναμώσουν το εισόδημα του πολίτη, με μέτρα που ελήφθησαν όλο το προηγούμενο διάστημα για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και των φορολογικών συντελεστών, την κατάργηση διαφόρων επιβαρύνσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού). «Προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα», δήλωσε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα στοιχεία που δείχνουν οικονομική ανάπτυξη 16,2% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το 2020.

«Όλα αυτά δείχνουν ότι η οικονομική πολιτική, οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποδίδουν, δημιουργείται περισσότερος πλούτος ο οποίος διαχέεται σε περισσότερους ανθρώπους, μειώνεται η ανεργία. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να περάσουμε αυτή τη μεταβατική περίοδο με το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα», υπογράμμισε.

Παράλληλα, πέρα από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για την οικονομία, ο κ. Οικονόμου είπε, ότι ο τρίτος άξονας των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, είναι «η σωστή εποπτεία της αγοράς, ώστε να μην επιτρέψουμε σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και σε λογικές αισχροκέρδειας να "κανιβαλίζουν" ,με ένα μόνιμο καθεστώς ανατιμήσεων, ενώ η άποψη όλων των ειδικών είναι ότι το φαινόμενο θα έχει ένα παροδικό χαρακτήρα».

«Με αυτούς τους 3 άξονες η κυβέρνηση θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της σε μια Οικονομία που αναπτύσσεται, για να περάσουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια αυτή τη μεταβατική περίοδο», συμπλήρωσε.