Σκέρτσος: Δίδυμο στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας

Σκέρτσος: Δίδυμο στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας

«Υπερβατικές επιλογές με τεκμήριο αποτελεσματικότητας»

Στο δίδυμο που θα αναλάβει την ηγεσία του νεοσυσταθέντος υπουργείου Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Έχει γίνει μια επιλογή από τον πρωθυπουργό με βασικό κριτήριο την ικανότητα για την αντιμετώπιση ενός πολύ σύνθετου ζητήματος που είναι η πολιτική προστασία σε συνθήκες κλιματικής κρίσης, δηλαδή η διαχείριση πολύ μεγάλων φυσικών καταστροφών που συμβαίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, σε όλες τις εποχές, όπως έχουμε δει τα δύο τελευταία χρόνια. Άρα χρειάζεται να θωρακίσουμε το κράτος με νέες δομές, νέους μηχανισμούς, εξειδικευμένο κι εκπαιδευμένο προσωπικό και πολιτική εκπροσώπηση στο ανώτατο πολιτικό κι επιχειρησιακό δυνατό επίπεδο ώστε να μπορεί να γίνεται η σωστή διαχείριση τόσο εντός όσο και εκτός της Ελλάδας. Θα είναι ένα δίδυμο, το οποίο θα πληροί και πολιτικά κι επιχειρησιακά κριτήρια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά με την υπαναχώρηση του Βαγγέλη Αποστολάκη, ο κ. Σκέρτσος εξήγησε ότι στην κορύφωση μιας μεγάλης περιβαλλοντικής κρίσης, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση απηύθυναν ένα μήνυμα και μια πρόσκληση συναίνεσης για να διαχειριστούν ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, το οποίο δεν επιδέχεται πολιτικών ή κομματικών αντεγκλήσεων. «Δυστυχώς, αυτή η πρόσκληση έπεσε στο κενό διότι φαίνεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν επιδιώκει τη συναίνεση. Ωστόσο, εμείς συνομιλούμε με την κοινωνία, η οποία θέλει και συναίνεση και αποτελεσματικότητα, γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε να επιμένουμε σε υπερβατικές επιλογές που έχουν τεκμήριο αποτελεσματικότητας», πρόσθεσε.

Αν και όπως ανέφερε, μιλάμε για μια μονοκομματική κυβέρνηση, έχει πολύ μεγάλη διεύρυνση κι έχει μια πολιτική εκπροσώπηση που εκτείνεται σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πολιτικού φάσματος. «Κι αυτό έχει φανεί από τις επιλογές που έχουν γίνει εξαρχής, οι οποίες δεν ήταν στενά κομματικές. Ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να συνομιλεί, να συνεργάζεται, να επιλέγει πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής που έχουν τεκμήριο αποτελεσματικότητας κι επαγγελματικής αξιοσύνης στον χώρο που έχουν δραστηριοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα. Το ζητούμενο είναι να μπορούμε να φέρουμε εντός των πολιτικών τειχών ανθρώπους που έχουν πετύχει στην πραγματική ζωή», επισήμανε.

Μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς «ο ΣΥΡΙΖΑ έριξε στο κενό το προσκλητήριο συναίνεσης για ένα πρόβλημα όπως η πολιτική προστασία και η διαχείριση φυσικών καταστροφών που θα μπορούσαν να υπάρξουν συναινέσεις». Τόνισε δε ότι «έχουμε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας δε συγκυβερνά με τον κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτοδύναμος πρωθυπουργός, ο οποίος έχει τη νομιμοποίηση και τη λαϊκή εντολή να επιλέγει τους συνεργάτες του και τη στελέχωση της κυβέρνησης», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, απαντώντας στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, ανέφερε ότι δεν προαναγγέλλονται. «Είμαστε στα μισά της θητείας μας, δύο χρόνια έχουμε κλείσει με ένα πολύ πλούσιο κυβερνητικό έργο, το οποίο βρίσκεται στα μισά και το οποίο πρέπει να συνεχιστεί. Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι θα εξαντλήσει την κυβερνητική θητεία και την εντολή που του έχει δώσει ο ελληνικός λαός», δήλωσε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...