Το οικονομικό «πακέτο» που αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Το οικονομικό «πακέτο» που αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Φοροελαφρύνσεις, μείωση ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών για την αντιμετώπιση του κύματος ανατιμήσεων

Οικονομικό «πακέτο» ελαφρύνσεων προκειμένου να ανακουφιστούν οι φορολογούμενοι από το κύμα ανατιμήσεων που αναμένεται να επιφέρουν σε προϊόντα και υπηρεσίες οι αυξήσεις «φωτιά» στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.

Από τις αρχές του χρόνου έχουν αυξηθεί το πετρέλαιο 43%, το φυσικό αέριο 84%, οι μεταφορές (κοντενειρ) 400% και η χονδρική τιμή του ρεύματος 90%, υποχρεώνοντας τους καταναλωτές να βάλουν πιο βαθιά την τσέπη. Η δε επερχόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, αναμένεται να βάλουν «φωτιά» σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, όπως το ψωμί, το γάλα, αλλά και τα είδη σούπερ μάρκετ.

Το σχέδιο της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, κινείται σε δύο άξονες. Ο πρώτος είναι να «σβήσουν» οι επιβαρύνσεις στις τσέπες των νοικοκυριών, ειδικά στα τιμολόγια του ρεύματος. Το κόστος των ρύπων έχει υπερδιπλασιαστεί κι αυτό σημαίνει, ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού από 400-500 εκατ. ευρώ πέρσι, μπορεί να προσεγγίσουν το 1 δισ. ευρώ φέτος. Αυτούς του έξτρα πόρους η κυβέρνηση εξετάζει να τους αξιοποιήσει, ώστε να ελαφρύνει τα τιμολόγια των ευάλωτων νοικοκυριών και της μεσαίας τάξης.

Την ίδια ώρα, δεδομένου ότι η ανάπτυξη κινείται σε υψηλότερα επίπεδα από το προσδοκώμενο δημοσιονομικά περιθώρια για ένα «μέρισμα ανάπτυξης», το οποίο αφορά στην επιτάχυνση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και κατ’ επέκταση στην αύξηση του μισθού των εργαζομένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5% που αναμένεται για το 2023 σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2022.

Ακόμη, στο τραπέζι βρίσκονται και οι έμμεσοι φόροι, το τέλος επιτηδεύματος, αλλά και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Επιπλέον, σύμφωνα με το Mega, έχει κλειδώσει η επέκταση μειωμένου ΦΠΑ στον καφέ (13%), ενώ στο τραπέζι βρίσκεται η μείωση συντελεστών ΦΠΑ από 24% στο 22% και από 13% στο 11%.

Παρακαλούμε περιμένετε ...