Σκυλακάκης για ΕΝΦΙΑ: Δεδομένη η αλλαγή συντελεστών

Σκυλακάκης για ΕΝΦΙΑ: Δεδομένη η αλλαγή συντελεστών

Τι είπε για το τέλος επιτηδεύματος και τα χρέη της πανδημίας

Η πανδημία μας άφησε δύο πληγές: η μία είναι η απώλεια δύο ετών ανάπτυξης, του 2020 και του 2021, έχουμε πάει δύο χρόνια πίσω και μας άφησε και 40 δις δημοσιονομικό κόστος. Όμως, μας άφησε και ένα Ταμείο Ανάκαμψης που μπαίνοντας στην οικονομία θα μας καλύψει ένα μέρος του κενού και πιστεύω καθώς θα μπαίνει θα δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για παρεμβάσεις» σημείωσε ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Όπως συμπλήρωσε, «το Ταμείο Ανάκαμψης έχει πολλές δημόσιες επενδύσεις και έργα που θα απολαύσει ο λαός: νοσοκομεία, σχολεία, μεγάλα αρδευτικά έργα», ενώ απαντώντας στην κριτική πως σε ότι αφορά τα νοσοκομεία έχει εξαγγελθεί συγχώνευση τους, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι αυτό γίνεται στο πλαίσιο της καλύτερης οργάνωσης και εν τέλει εξυπηρέτησης των πολιτών, τονίζοντας με έμφαση ότι «ο εξορθολογισμός, που είναι κάτι που συνήθως η Αριστερά το αντιπαθεί, τελικώς αποδίδει για τον φορολογούμενο και τον ασθενή. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα βάλουμε λεφτά για να αλλάξουμε τον εξοπλισμό, έχουμε ήδη δώσει 1,5 δις για την Υγεία. Τα επόμενα λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένονται προς το τέλος του έτους-αρχές του 2022 και θα είναι περίπου 4 δις. Ήδη έχουμε βάλει έργα 2,5 δις και θα συνεχίσουμε να βάζουμε έργα όπως το «Εξοικονομώ» και η κατάρτιση».

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι μετά βεβαιότητας θα υπάρξει αλλαγή στους συντελεστές, καθώς υπήρξε χώρος για παρέμβαση στον φόρο, δεδομένου ότι προστέθηκαν πολλές περιοχές που μέχρι τώρα δεν πλήρωναν ΕΝΦΙΑ και έτσι αυξήθηκαν τα προσδοκόμενα έσοδα.

«Το τέλος επιτηδεύματος είναι ένα μέτρο που μπήκε σε μια περίοδο ανάγκης και η ύπαρξη του σχετίζεται με την πάταξη της φοροδιαφυγής και τα ηλεκτρονικά τιμολόγια», είπε ο Αν. Υπ. Οικονομικών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πλήρης κατάργηση του άμεσα, λέγοντας παράλληλα πως «τα μόνιμα μέτρα είναι πολύ πιο δύσκολα από ότι τα προσωρινά».