Όλο το παρασκήνιο των αποφάσεων του πρωθυπουργού για τον ανασχηματισμό

Όλο το παρασκήνιο των αποφάσεων του πρωθυπουργού για τον ανασχηματισμό

Τι μέτρησε περισσότερο για τις εσωτερικές μετακινήσεις και τις επιστροφές στην κυβέρνηση - Οικονόμου: Ο Αποστολάκης δεν άντεξε το μπούλινγκ από τον ΣΥΡΙΖΑ και έκανε πίσω

Με νέα σύνθεση προχωράει η κυβέρνηση από σήμερα, έπειτα από απόφαση του πρωθυπουργού. Φυσικά υπήρξε παρασκήνιο για τις τελικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μέτρησε όλα τα υπέρ και κατά προν τον ανασχηματισμό. Σίγουρα δεν επιθυμούσε να υπάρξει το αλαλούμ με την υπόθεση του Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος τελικά αρνήθηκε να γίνει υπουργός Πολιτικής Προστασίας και σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αυτό συνέβη από την πίεση που του άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η λογική του πρωθυπουργού αποτυπώνει την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση έχει θετικό έργο και γι΄ αυτό δεν άλλαξαν βασικά υπουργεία. Δεν έγινε ο σαρωτικός ανασχηματισμός που αναμενόταν, αλλά θεωρείται ότι έτσι δίνει νέα πνοή όπως περιέγραψε στο ρεπορτάζ του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο Πέτρος Μποτσαράκος.

Έτσι αποφασίστηκαν οι αλλαγές

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αποχώρησε από την κυβέρνηση στη λογική της απόδοσης «αντικειμενικής» ευθύνης λόγω θέσης στο θέμα των πυρκαγιών και για την κριτική που υπήρξε στο παρελθόν και από δεξιά και από αριστερά στην κυβέρνηση για θέματα ασφάλειας. Οι πυρκαγιές έφεραν τον Νίκο Χαρδαλιά εκτός Πολιτικής Προστασίας, αλλά τον κράτησε στην κυβέρνηση η μάχη στην περίοδο της πανδημίας και μετακινήθηκε στο υπουργείο Άμυνας.

Ο Βασίλης Κικίλιας μετακινήθηκε από το Υγείας καθώς θεωρήθηκε ότι έκλεισε ένας κύκλος στον οποίο σήκωσε το βάρος της πανδημίας και αναλαμβάνει πλέον ένα νέο στοίχημα που είναι ο Τουρισμός.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος πήγε στο προστασίας του Πολίτη σαν μια απόδειξη ότι υπάρχουν και δεύτερες ευκαιρίες σε όσους βγαίνουν εκτός κυβέρνησης, ενώ επελέγη και με πολιτικά χαρακτηριστικά και λόγω του αριστερού του παρελθόντος.

Ο Θάνος Πλεύρης επελέγη για το υπουργείο Υγείας επειδή υπήρξε σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας, σε προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας δημοκρατίας και θεωρείται γνώστης όσο λίγοι. Τον πλαισιώνει η Μίνα Γκάγκα, η οποία ως Πρόεδρος του κεντρικού Συμβουλίου Υγείας ήταν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας και θα αναλάβει τα νοσοκομεία.

Ο Χάρης Θεοχάρης βρέθηκε εκτός κυβέρνησης λόγω της καραμπόλας και της μετακίνησης του Βασίλη Κικίλια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ικανοποιημένος από τις επιδόσεις του και θα τον συναντήσει κατ΄ ιδίαν τις επόμενες μέρες.

«Δεν άντεξε την πίεση από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αποστολάκης»

Για την υπαναχώρηση του Ευάγγελου Αποστολάκη και τον ανασχηματισμό μίλησε στο MEGA ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Μάλιστα, έκανε λόγο για μία καταστροφική αντιπολίτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν κλήθηκε να απαντήσει στα σχόλια περί πολιτικού φιάσκου σχετικά με την απόρριψη της υπουργοποίησης από τον Ευάγγελος Αποστολάκη.

«Ήταν μία αποκαλυπτική μέρα. Ήταν μία ημέρα όπου επιβεβαιώθηκε ο σκοπός, η φυσιογνωμία και ο τρόπος με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται την πολιτική, με μία αντιπολίτευση καταστροφική, που πλήττει στονπυρήνα της την πολιτική και τους θεσμούς της», δήλωσε.

Ο κ. Οικονόμου σχολίασε την επιλογή του κ. Αποστολάκη από τον Πρωθυπουργό ως «ενωτική».

«Ένα από τα συμπεράσματα που βγήκε από το θέμα των πυρκαγιών, είναι ότι στην Πολιτική Προστασία χρειαζόταν ένα πρόσωπο που στα χαρακτηριστικά του καλό θα ήταν να μην αντιμετωπίζεται από καχυποψία από τις πολιτικές δυνάμεις, ώστε να α μην αναγκάζεται να δίνει λόγο κάθε τρεις και λίγο για τις προθέσεις του. Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε τον κ. Αποστολάκη γιατί ήταν μία προσωπικότητα που δεν ερχόταν από τη Νέα Δημοκρατία και είχε μία επιχειρησιακή εμπειρία. Τον επέλεξε εν γνώση του, ότι είχε κάνει υπουργός Αμύνης επί ΣΥΡΙΖΑ».

«Ο κ. Αποστολάκης χτες το βράδυ αποδέχτηκε οριστικά τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι ο κ. Αποστολάκης είπε ότι θα ήθελε να ενημερώσει ο ίδιος και τον κ. Τσίπρα. Ο κ Αποστολάκης δέχτηκε, μετά βγήκε μία ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που τον έλεγε αποστάτη, δεν το άντεξε, έκανε πίσω. Ακόμα και αν δεχτώ τη λογική ότι άλλα έλεγε ο κ. Αποστολάκης στον Πρωθυπουργό και άλλα στον Αλέξη Τσίπρα, το ζήτημα εδώ είναι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έδειξε ανοχή στην επιλογή ενός πρόσωπου που δεν μπορούσε να κατηγορηθεί για δεσμούς ούτε με την ΝΔ ούτε με τον Μητσοτάκη», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόρριψη του Ευάγγελου Αποστολάκη οφείλεται στο ότι δεν άντεξε την πίεση και το μπούλινγκ που του άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ με την ανακοίνωση στην οποία τον αποκάλεσε «αποστάτη».

Ο κ. Οικονόμου κλήθηκε να απαντήσεις στις «μετακινήσεις» υπουργών, όπως εκείνη του Βασίλη Κικίλια από το υπουργείο Υγείας στο υπουργείο Τουρισμού.

«Ο ανασχηματισμός αυτός δεν είναι αλλαγές που μπορεί κανείς να δει μονοδιάστατα. Ο πρωθυπουργός δείχνει ότι οι κινήσεις και οι αλλαγές του είναι στοχευμένες», σχολίασε.

Για τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη που έμεινε εκτός κυβέρνησης, ο κ. Οικονόμου είπε ότι χρειάζονταν αναδιατάξεις τα κρίσιμα κομμάτια λόγω των προκλήσεων που αντιμετώπιζαν.

«Ο πρωθυπουργός κυβερνάει ο ίδιος και δεν ζητάει την άδεια και τις υποδείξεις του ΣΥΡΙΖΑ και οποιουδήποτε άλλου για να φτιάξει την κυβέρνησή του», ανέφερε. «Η Νέα Δημοκρατία κυβερνά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίζει. Οι αλλαγές που γίνονται είναι στοχευμένες σε σημαντικά κομμάτια».

Παρακαλούμε περιμένετε ...