Απέλαση προέδρου Παμποντιακής Ομοσπονδίας από Τουρκία: Παρεμβάσεις Ελληνίδων ευρωβουλευτών στην Κομισιόν

Απέλαση προέδρου Παμποντιακής Ομοσπονδίας από Τουρκία: Παρεμβάσεις Ελληνίδων ευρωβουλευτών στην Κομισιόν

Από Ελίζα Βόζεμπεργκ και Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή την «προκλητική στάση της Τουρκίας απέναντι στον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γ. Βαρυθυμιάδη, που κρατήθηκε παράνομα για έξι ώρες στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και εν συνεχεία απελάθηκε», κατέθεσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη.

Σύμφωνα με σημερινή σχετική ανακοίνωση, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υπογραμμίζει ότι η Τουρκία παραβιάζει με κάθε ευκαιρία τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και εξακολουθεί να εφαρμόζει καταχρηστικές πρακτικές, που δεν συνάδουν με τις ευρωπαϊκές αξίες και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Όπως  σημειώνεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ, σε αυτό το πλαίσιο για την απέλαση, η κ. Βόζεμπεργκ καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να λάβει σοβαρά υπόψη αυτό το περιστατικό σε βάρος του Έλληνα πολίτη που ταξίδευε με όλες τις νόμιμες διατυπώσεις και να αντιδράσει άμεσα στην παράνομη στάση της Τουρκίας, που σταθερά προκαλεί προβλήματα καταστρατηγώντας κάθε έννοια κράτους δικαίου».

Επιστολή σε Μπορέλ από Ασημακοπούλου

Επιστολή προς τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζ. Μπορέλ, με αφορμή την καταχρηστική κράτηση και εντολή απέλασης εναντίον του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Γ. Βαρυθυμιάδη, κατέθεσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, 'Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Στην επιστολή της, η κ. Ασημακοπούλου σημειώνει ότι o κ. Βαρυθυμιάδης -όντας ιδιαίτερα δραστήριος σε ζητήματα αναγνώρισης της ποντιακής γενοκτονίας και με γνωστό σχετικό συγγραφικό έργο- μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να παραστεί ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού, στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας.

Επίσης, όπως αναφέρεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωσή της, γνωστοποιεί ότι στο «στόχαστρο» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι βρίσκονται και άλλοι ποντιακής καταγωγής Έλληνες, ενώ τονίζει ότι η στάση της Τουρκίας εγείρει εύλογα ερωτήματα σχετικά με την προστασία του δικαιώματος των Ευρωπαίων πολιτών στην ελευθερία μετακίνησης. Και, καταλήγοντας, απευθυνόμενη πάντοτε προς τον κ. Μπορέλ, τονίζει: «Ήρθε η ώρα να πάψετε να αδρανείτε σε σχέση με τις καταχρηστικές και ανυπόστατες κρατήσεις και απελάσεις Ελλήνων ποντιακής καταγωγής από τις τουρκικές αρχές, και να συνδράμετε με το θεσμικό σας ρόλο στον δίκαιο αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Να σημειωθεί ότι η κ. Ασημακοπούλου κοινοποίησε την επιστολή σε όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.