Κουτσούμπας: Αποδείχθηκαν πάλι όλη η ανικανότητα και το αίσχος του κρατικού μηχανισμού

Κουτσούμπας: Αποδείχθηκαν πάλι όλη η ανικανότητα και το αίσχος του κρατικού μηχανισμού

Ο γ.γ. του ΚΚΕ για τις πυρκαγιές από την πυρόπληκτη Εύβοια

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επισκέφθηκε σήμερα τις πυρόπληκτες περιοχές της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, με κλιμάκιο του κόμματος στο οποίο συμμετείχαν ο Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ και μέλος του ΠΓ, ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ και ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η επίσκεψη ξεκίνησε από τις Ροβιές, όπου ο Δ. Κουτσούμπας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κοινότητας Ροβιών, Θοδωρή Κέρη και εθελοντές πυροσβέστες, ενώ επισκέφθηκε και τις καμμένες εκτάσεις. Στη συνέχεια, στη Λίμνη , συναντήθηκε με τον δήμαρχο Λίμνης - Μαντουδίου - Αγίας 'Αννας, Γιώργο Τσαπρουνιώτη, όπου του μεταφέρθηκαν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την τεράστια καταστροφή.

Στην περιοχή της Στροφιλιάς ο Δ. Κουτσούμπας προέβη στην εξής δήλωση:

«Η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός, απ' ότι φαίνεται, παίρνουν "μηδέν" και στην πρόληψη, για το ότι δεν προετοίμασαν όλη αυτή την κατάσταση και ήταν ανέτοιμοι, χωρίς μέσα διάσωσης, χωρίς προσωπικό, χωρίς σχέδιο, αλλά και στην αντιμετώπιση. Αποδείχθηκαν πάλι όλη η ανικανότητα, το αίσχος του κρατικού μηχανισμού και των μέχρι τώρα κυβερνήσεων. Ο κόσμος αφήνεται στην τύχη του. Ουσιαστικά, εθελοντές παλεύουν με τις φωτιές. Το λίγο προσωπικό του πυροσβεστικού σώματος, που δίνει τη μάχη, οπωσδήποτε παλικαρίσια, δεν φτάνει. Τα επίγεια μέσα δεν φτάνουν. Τα εναέρια μέσα δεν φτάνουν. Αυτό που αυτή τη στιγμή επείγει είναι να διατεθεί η κάθε δυνατότητα, είτε σε εναέρια μέσα είτε σε επίγεια μέσα, να έρθουν εδώ, να έρθουν εκεί που βρίσκονται οι πυρκαγιές και ο κόσμος χάνει την περιουσία του, χάνονται ζωές, κινδυνεύει έτσι κι αλλιώς το περιβάλλον. 'Αρα λοιπόν, αυτό είναι το κύριο ζήτημα αυτή τη στιγμή. Και μετά θα λογαριαστούμε.

Η κυβέρνηση και η κάθε κυβέρνηση, που ευθύνεται για αυτή την κατάσταση μέχρι σήμερα, δεν μπορεί πλέον να λησμονηθεί από τον ελληνικό λαό, για αυτό που βιώνει αυτή τη στιγμή σήμερα, και σε όλη την βορειοκεντρική Εύβοια, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, στην Αττική, στην Πελοπόννησο, σε όλες τις εστίες.

Άρα λοιπόν, το ΚΚΕ που είχε προειδοποιήσει και είχε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, αυτή τη στιγμή έχει μία δέσμη μέτρων και άμεσων μέτρων. Για παράδειγμα, υπάρχουν πάρα πολλοί άστεγοι σε αυτές τις περιοχές, για τους οποίους πρέπει να βρεθούν οικίες, πρέπει να βρεθούν τροχόσπιτα, πρέπει να βρεθούν ξενοδοχεία οπωσδήποτε, πρέπει να εξασφαλιστεί η σίτιση, να εξασφαλιστεί το νερό, η διαβίωσή τους και βεβαίως οι αποζημιώσεις στο 100% όλων αυτών των καταστροφών.

Ιδιαίτερα εδώ στην Εύβοια, οι ρετσινάδες βρίσκονται σε απόγνωση. Έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Δεν πρόκειται για τώρα, δεν πρόκειται να ορθοποδήσουν ούτε αύριο. 'Αρα, με το βλέμμα στο αύριο θα πρέπει να παρθούν μέτρα, όχι μόνο αποζημίωσης αλλά και εξασφάλισης δουλειάς. Ιδιαίτερα, ο πρόεδρος των ρετσινάδων μας έβαλε το ζήτημα για αυτούς που είναι από 55 χρονών και πάνω και δεν πρόκειται πουθενά να βρουν δουλειές, να εξασφαλιστεί με τροπολογία στη Βουλή, εμείς θα καταθέσουμε αντίστοιχη, να περάσει, να μπορούν να βγουν στη σύνταξη νωρίτερα. Αυτό είναι κρίσιμο ζήτημα. Οι αποζημιώσεις πρέπει να δοθούν αμέσως, και όχι όπως σε άλλες πυρκαγιές, σε άλλες καταστροφές, όπου περνάει μία πενταετία και τα ποσά μειώνονται αντί να δίνονται ολόκληρα.

Αυτά είναι ορισμένα από αυτά που μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή. Το ζήτημα είναι ότι δεν έχει τελειώσει και προέχει αυτό, γιατί υπάρχει εξέλιξη συνέχεια, ανοίγονται καινούργια μέτωπα. Κι εδώ που βρισκόμαστε τα βλέπετε κι εσείς κάθε μέρα, γίνονται αναζωπυρώσεις και νέες εστίες και σε άλλες περιοχές. Τώρα ενημερωθήκαμε ότι καίγεται η περιοχή της νότιας Φθιώτιδας, στο Θεολόγο, Μαλεσίνα εκκενώνονται σπίτια, καίγονται σπίτια».