Βορίδης: Έχουμε αρχίσει να εξετάζουμε την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε φορείς του Δημοσίου

Βορίδης: Έχουμε αρχίσει να εξετάζουμε την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε φορείς του Δημοσίου

«Σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονται κανονικά, παρά τον καύσωνα»

Για το τι θα ισχύει αναφορικά με τους ανεμβολίαστους που εργάζονται στον δημόσιο τομέα μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

«Το Δημόσιο σήμερα λειτουργεί κανονικά» διευκρίνισε παραλληλα ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης αναφερόμενος στις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 επεσήμανε πως «υπάρχει μια εγκύκλιος που δίνει τη δυνατότητα σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν κάποιο ειδικό πρόβλημα υγείας ή είναι σε κάποια δυσκολία ή κίνδυνο για την υγεία τους, να μην κατεβαίνουν στην εργασία τους. Επίσης, έχει δοθεί η ευχέρεια, σύμφωνα με την κρίση των διευθυντών, αν υπάρχουν ζητήματα υγείας ή ασφάλειας, να αποχωρούν νωρίτερα. Αλλά ανάλογα με τις συνθήκες αυτό».

Για το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε φορείς του Δημοσίου, το στέλεχος της κυβέρνησης επεσήμανε πως «είναι κάτι που έχουμε αρχίσει να το συζητάμε. Όλα αυτά όμως θα αποφασιστούν με την πορεία της πανδημίας. Αυτό είναι ο καθοριστικός παράγοντας. Μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις που αφορούν από τη μια όσους εργάζονται στον υγειονομικό τομέα και αυτούς που φροντίζουν υπερήλικες. Και έχουν ληφθεί αντίστοιχες αποφάσεις για τους εκπαιδευτικούς αλλά όχι με την υποχρέωση των εμβολιασμών αλλά με την υποχρεωτική προσκόμιση μοριακού τεστ.

Ακόμη τόνισε ότι «ποινές δεν υπάρχουν. Αυτό που ισχύει, είναι η απομάκρυνση από τον χώρο της δουλειάς και αναστολή εργασιακής σχέσης. Άμα δεν παρέχει υπηρεσία, δεν θα πληρώνεται. Είναι αποφάσεις που έχουν δημοσιευτεί». Κατά τον ίδιο, «ο τρόπος που προσεγγίζουμε το θέμα είναι ο εξής: Η υποχρέωση του εμβολιασμού επιβάλλεται μόνο στις περιπτώσεις που είναι απολύτως προφανές ότι υπάρχει μια διακινδύνευση της υγείας του ανθρώπου που έρχεται σε επαφή με τον μη εμβολιασμένο. Επίσης, οι περιπτώσεις των υγειονομικών και των ατόμων που φροντίζουν υπερήλικες είναι πολύ ξεκάθαρες. Η μεταχείριση των εκπαιδευτικών ήταν διαφορετική. Για τους υπόλοιπους υπάρχουν σκέψεις αλλά από εκεί και πέρα δεν έχει υπάρξει απόφαση. Η Ειδική Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων παρακολουθεί την κατάσταση και ανάλογα, εξετάζονται τα δεδομένα».