Κοντοζαμάνης: Η τροπολογία για τους εμβολιασμούς είναι εθνικά απαραίτητη – Αντιπαράθεση με τον Ραγκούση

Κοντοζαμάνης: Η τροπολογία για τους εμβολιασμούς είναι εθνικά απαραίτητη –  Αντιπαράθεση με τον Ραγκούση

«Στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ»

«Η ρύθμιση που φέρνουμε για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς είναι εθνικά απαραίτητη και δημοκρατική, γιατί υπηρετεί την δημόσια υγεία, χωρίς όμως να επεμβαίνουν στην ζώνη των ατομικών δικαιωμάτων» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης.

«Οι διατάξεις της, είναι κοινωνικά ευαίσθητες, μελετημένες και μετριοπαθείς. Ούτε απαγορεύουν, αλλά ούτε επιβάλλουν κάτι στους πολλούς - αλλά παροτρύνουν τους λίγους να μην βλάπτουν την συντριπτική πλειονότητα». Δεν πρόκειται είπε για «γενικό και καθολικό υποχρεωτικά εμβολιασμό όλων των εργαζομένων, αλλά αφορά σε εκείνες τις κατηγορίες εργαζομένων που έχουν άμεση σύνδεση με τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας». Με άλλα λόγια, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, πρόκειται «για μία νομοθετική πρωτοβουλία ισορροπημένη και δίκαιη που σταθμίζει το κοινό καλό με την ατομική επιλογή, χωρίς να ξεχνά και την δημοκρατική αρχή, ότι η ελευθερία συνυπάρχει με την υπευθυνότητα».

Η Πολιτεία, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας «έχει την υποχρέωση να προστατεύσει όλα τα μέλη της, κυρίως τα πιο αδύναμα. Απέναντι, λοιπόν, σε καθαρές αλήθειες, απαιτούνται καθαρές συμπεριφορές. Οι σαφείς αποφάσεις μπορούν να αμφισβητηθούν μόνο με σαφείς αντιπροτάσεις, Η κατάσταση δεν επιτρέπει, ούτε επαμφοτερίζουσες στάσεις, ούτε μισόλογα, ούτε αστερίσκους, ούτε 'ναι μεν αλλά'».

Υπάρχουν ανέφερε, δύο μέτωπα σε αυτόν τον αγώνα: το ένα είναι η πλευρά της επιστήμης και της δημόσιας υγείας και η πλευρά της φημολογίας και της συνομωσιολογίας - όμως τα περιθώρια στενεύουν, η οικονομία πρέπει να λειτουργήσει και η κοινωνία θέλει να απελευθερωθεί. Η μετάλλαξη Δέλτα πρέπει να αντιμετωπισθεί. Γι' αυτό, παράλληλα με την πειθώ χρειάζονται και μέτρα, γιατί εάν αυτά λείψουν, θα έχει κάθε λόγο η Πολιτεία να κατηγορηθεί για αδράνεια από τα εκατομμύρια των πολιτών που εμβολιάστηκαν και δικαιούνται να ζητούν τη ζωή τους πίσω».

Απευθυνόμενος στις «ανεύθυνες φωνές» τις κάλεσε «να κάνουν το εμβόλιο της αλήθειας - και απέναντι στην μετάλλαξη Δέλτα εκείνοι να μεταλλαχθούν στο να γίνουν καλύτεροι», γιατί αυτό πράγματι «θα είναι ένα καλό νέο για την υγεία της δημόσιας ζωής».

«Όσοι ακόμα και σήμερα αφήνουν έστω και μια χαραμάδα αμφισβήτησης των εμβολίων, ψαρεύουν σε θολά και επικίνδυνα νερά. Πολύ περισσότερο όταν επιτρέπουν σε συνεργάτες τους να διαλαλούν ότι είναι ανεμβολίαστοι, ή για μη εγκεκριμένες δήθεν θεραπείες» παρατήρησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Η άμυνα απέναντι του ιού θα πρέπει να είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να προσαρμοστεί στις συνθήκες που κάθε φορά διαμορφώνονται. Και γι' αυτό είναι απαραίτητο να υπάρχει κοινό πολιτικό μήνυμα και η κοινή υπεύθυνη στάση των πολιτών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, προχώρησε και σε τρείς νομοθετικές βελτιώσεις στην τροπολογία, όπως σημειώθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, εντάσσοντας στο υγειονομικό προσωπικό το οποίο θα πρέπει να εμβολιαστεί υποχρεωτικά, και το προσωπικό του ΕΚΑΒ. Επίσης οι τρίμηνες συμβάσεις οι οποίες θα συναφθούν για κάλυψη κενών, δύναται να παραταθούν για άλλους τρεις μήνες, ενώ με προσθήκη παρέχεται εξουσιοδότηση, όχι μόνο για την εξειδίκευση των μέτρων αυτών, αλλά και την επέκταση των κατηγοριών στις οποίες δύναται να επιβληθεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα δεδομένα της δημόσιας υγείας, της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας και της σοβαρότητας της νόσου.

Στην παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, που ζήτησε από τον υπουργό να αναφέρει τον αριθμό των ανεμβολίαστων πάσης φύσεως υγειονομικών στο ΕΣΥ και στις προνομιακές δομές, ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε πως «η μεγάλη πλειονότητα των υγειονομικών, επιδεικνύοντας υπευθυνότητα και την αναγνώριση της αξίας του εμβολιασμού, έχουν εμβολιαστεί. Στο ΕΣΥ έχει ξεπεράσει το 85% στο ιατρικό προσωπικό και το 69% στο νοσηλευτικό προσωπικό». Στην επιμονή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρει ο υπουργός απόλυτους αριθμούς, απάντησε ότι «σας δίνω μια τάξη μεγέθους και ένα ποσοστό, καθώς οι αριθμοί διαφοροποιούνται καθημερινά» κάτι που δεν ικανοποίησε τον κ. Ραγκούση.

Ο τελευταίος παρατήρησε πως είναι χιλιάδες οι ανεμβολίαστοι στο ΕΣΥ και αναρωτήθηκε με αφορμή την τροπολογία: «Εάν αυτοί ή ένα μεγάλο ποσοστό τους, τελικά θελήσουν να παραμείνουν ανεμβολίαστοι και τεθούν σε αναστολή εργασίας, τι θα γίνει; Δεν θα καταρρεύσει το ΕΣΥ;».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ «να αποφασίσετε ποια θέση παίρνετε. Λέτε 'ναι μεν αλλά'… Από τη μια λέτε υποστηρίζετε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και από την άλλη έρχεστε εδώ και μας λέτε ότι θα φύγει κόσμος από το ΕΣΥ». Το ενδεχόμενο να υπάρξουν κενά, εξήγησε ο κ. Κοντοζαμάνης «το έχουμε προβλέψει και γι' αυτό λέμε ότι θα μπορεί να γίνουν συμβάσεις».

Αντέκρουσε το επιχείρημα ότι οι ανεμβολίαστοι θα μπορούσαν να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις, λέγοντας πως αυτό θα λειτουργούσε «ως ένα κίνητρο για να μην πάει κάποιος να εμβολιαστεί, προκειμένου να μετακινηθεί από μια θέση ευθύνης, ή από την πρώτη γραμμή που βρίσκεται σε μια δομή υγείας» και κατέληξε: «Αποφασίστε και πείτε μας τελικά στον ΣΥΡΙΖΑ, είστε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους υγειονομικούς ή όχι και εάν ναι, γιατί δεν την ψηφίζετε την τροπολογία».