Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Σήμερα η ψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Σήμερα η ψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή

Τι προβλέπει η τροπολογία

Σήμερα, Πέμπτη (22/07) αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή η τροπολογία για τον υποχρεωτικό  εμβολιασμό συγκεκριμένων κατηγοριών εργαζομένων και το τι προβλέπεται για όσους αρνηθούν να εμβολιαστούν.

Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν τρεις κατηγορίες εργαζομένων:

  • σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και
  • σε μονάδες φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες από 16 Αυγούστου
  • σε υγειονομικές δομές (γιατροί και νοσηλευτές), με ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η υποχρέωση του εργαζομένου να ενημερώνει τον εργοδότη για τον εμβολιασμό ή μη, ενώ θα υπάρχουν τρίμηνες συμβάσεις για αναπλήρωση μη εμβολιασμένων.

Η τροπολογία περιέχει επίσης τα διοικητικά πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους εργοδότες που θα διαπιστωθεί ότι αποδέχονται εργασία από ανεμβολίαστους εργαζόμενους ή απασχολούμενούς τους.

Δεν θεσπίζεται χρονική διάρκεια στην αναστολή. Ο μη εμβολιασμένος εργαζόμενος τίθεται σε υποχρεωτική άδεια, άνευ αποδοχών, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.

Επιπλέον, δεν τίθεται ζήτημα απολύσεων, ενώ, ειδικά για το Δημόσιο, δεν προβλέπεται παραπομπή στο πειθαρχικό.

Οι σχετικές προκηρύξεις δεν πρόκειται να αναρτηθούν άμεσα, αλλά στο τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, όταν θα έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια εμβολιασμού του προσωπικού.

Αυτή η τροπολογία αναμένεται να αποτελέσει το επίκεντρο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, καθώς ήδη υπάρχουν ανακοινώσεις διαφωνίας από κόμματα της αντιπολίτευσης.