Κικίλιας: Εμβολιασμός ή άδεια άνευ αποδοχών για εργαζόμενους σε δομές υγείας – Πρόστιμα έως 200.000 ευρώ

Κικίλιας: Εμβολιασμός ή άδεια άνευ αποδοχών για εργαζόμενους σε δομές υγείας – Πρόστιμα έως 200.000 ευρώ

Οι ανακοινώσεις με τα μέτρα και τα πρόστιμα αναφορικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών και εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, εξειδίκευσε το μεσημέρι της Τρίτης (13/07) ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός του υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και μεταξύ άλλων δημόσιων και ιδιωτικών στεγών διαβίωσης ατόμων με ειδικές ανάγκες, μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, οικοτροφείων, ειδικών ιδρυμάτων, κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, οι εργαζόμενοι σε αυτές θα πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη δόση εμβολιασμού μέχρι τις 16 Αυγούστου. Όσον αφορά στα ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία ο υπουργός Υγείας είπε ότι όλο το υγειονομικό προσωπικό θα πρέπει έως την 1η Σεπτεμβρίου να έχει ολοκληρώσει την πρώτη δόση.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι όποιος αρνείται να εμβολιαστεί ή δεν ολοκληρώνει τον εμβολιαστικό κύκλο θα απέχει από την εργασία του άνευ αποδοχών, ενώ θα προβλέπονται και διοικητικά πρόστιμα.

Επιπλέον καθίσταται υποχρεωτικός εμβολιασμός και για όλους τους νεοεισερχόμενους φιλοξενούμενους στις εν λόγω μονάδες.

Εάν παραβιαστούν οι κανόνες, σημείωσε ο υπουργός, θα επιβάλλεται πρόστιμο στη δομή 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ.

Ο υπουργός Υγείας συνέστησε σε όλους να σπεύσουν να εμβολιαστούν.