Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Βαφτίζετε Αναγέννηση τον Μεσαίωνα, συκοφαντείτε όσους αντιδρούν

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Βαφτίζετε Αναγέννηση τον Μεσαίωνα, συκοφαντείτε όσους αντιδρούν

«Ποτέ καμιά κυβέρνηση, ούτε της Δεξιάς, δεν επέβαλε ατομικές συμβάσεις εργασίας, που ήταν ο διακαής πόθος της Τρόικας»

Με οξύτατη επίθεση στη ΝΔ και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα εργασιακά αλλά και για τα χρέη του κόμματός του, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση για το εργασιακό νομοσχέδιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «βαφτίζει Αναγέννηση τον Μεσαίωνα» και ότι «συκοφαντεί όσους αντιδρούν και αντιστέκονται».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιδρώντας στην ομιλία του πρωθυπουργού, υποστήριξε ότι προσπάθησε «να αποκαθηλώσει τους μύθους» με «προκατασκευασμένα επιχειρήματα» αλλά τελικά «αποκαθήλωσε το εργατικό δίκαιο, την κοινωνική δικαιοσύνη, προσπαθώντας να εγείρει συναισθήματα κοινωνικού αυτοματισμού και να δημιουργήσει μία εικόνα διχασμού για την ελληνική κοινωνία».

Επίσης, χαιρέτισε την παρουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή κάνοντας λόγο για «πρόοδο για τη δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη» και κατηγορώντας τον ότι αποφεύγει να έρθει να απαντήσει στα ερωτήματα που του έχει θέσει «σαν το διάολο το λιβάνι». «Δεν έχετε επιχειρήματα; Περιφρονείτε τον διά ζώσης κοινοβουλευτικό διάλογο; Ή μήπως φοβάστε τον δικαστικό επιμελητή για τα χρέη του κόμματός σας;», διερωτήθηκε, ενώ ανεβάζοντας τους τόνους, υπογράμμισε ότι «δεν είναι εύκολο να κρύψεις ισχυρές αλήθειες, είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού».

«Και είναι μάταιος κόπος να προσπαθείτε να φιμώσετε όσους λένε αλήθειες» τόνισε, διερωτώμενος πώς μπορεί να κρυφτεί ότι μας κυβερνά «ένα κόμμα χρεοκοπημένο και οικονομικά αλλά και ηθικά», «ένα κόμμα, ο μεγαλύτερος στρατηγικός κακοπληρωτής και μάλιστα σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος».

«Θα γίνει μεγάλο brain drain»

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση «διχάζει την κοινωνία και τον ελληνικό λαό. Θέλετε να διχάσετε την ελληνική κοινωνία, χτίζετε τείχη απέναντι στη νεολαία, στους εργαζόμενους, στους ανθρώπους του πολιτισμού. Είστε απομονωμένοι από την κοινωνία».

Συνεχίζοντας τα πυρά του προς την κυβέρνηση, την εγκάλεσε για «στοχοποίηση των νέων. Θα γίνει μεγάλο brain drain (σ.σ. έξοδος των νέων στο εξωτερικό για την αναζήτηση μιας καλύτερης εργασιακής τύχης), καθώς τα νέα παιδιά θα αναγκαστούν να εργάζονται με αναξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίες. Το βασικό πρόβλημα είναι το δημογραφικό και εσείς λέτε στα νέα παιδιά να δουλεύουν με ελαστικά ωράρια και με ατομική διαπραγμάτευση με τον εργοδότη. Το λιοντάρι είναι ο εργοδότης, το ερίφιο ο εργαζόμενος. Ποτέ καμιά κυβέρνηση, ούτε της Δεξιάς, δεν επέβαλε ατομικές συμβάσεις εργασίας, που ήταν ο διακαής πόθος της Τρόικας».

Όσον αφορά στις ατομικές συμβάσεις εργασίας, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «ο εργαζόμενος θα είναι απομονωμένος στη διαπραγμάτευση με τον πανίσχυρο εργοδότη. Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στον τόπο μας πολέμησαν για αυτήν την ελευθερία. Ξεστοκάρετε το μίσος απέναντι στη νεότητα, το οποίο έχουν τα αυταρχικά καθεστώτα».

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πως «οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι βγαλμένες από τα βιβλία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων. Η κυβέρνηση θεσπίζει την 10ωρη εργασία, ενώ ο εργαζόμενος είναι απροστάτευτος απέναντι στην απόλυση».

Τέλος, επεσήμανε πως το κόμμα του είναι «ανά πάσα στιγμή έτοιμο για εκλογές, όποτε και εάν το αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης».