Κορονοϊός: Ψηφίζεται αύριο Τρίτη 8 Ιουνίου στο Στρασβούργο το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό

Κορονοϊός: Ψηφίζεται αύριο Τρίτη 8 Ιουνίου στο Στρασβούργο το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό

Θα διευκολύνει την ελεύθερη μετακίνηση εντός ΕΕ από 1η Ιουλίου

Ψηφίζεται αύριο Τρίτη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID, το οποίο θα διευκολύνει την ελεύθερη μετακίνηση εντός ΕΕ από 1η Ιουλίου.

Η ολομέλεια της συνόδου θα ξεκινήσει στις 10:00 στο Στρασβούργο. Θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τον Επίτροπο Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς και την πορτογαλική προεδρία και το βράδυ θα γίνει η ψηφοφορία, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν την Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID θα εκδίδεται από τις κρατικές αρχές και θα είναι διαθέσιμο είτε σε ψηφιακή είτε σε έντυπη μορφή. Θα πιστοποιεί ότι κάποιος έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού ή έχει πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα τεστ ή έχει αναρρώσει από την μόλυνση. Ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο θα επιτρέπει στα κράτη μέλη να εκδίδουν πιστοποιητικά τα οποία είναι διαλειτουργικά, συμβατά, ασφαλή και επαληθεύσιμα εντός της ΕΕ.

«Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφύγουν την επιβολή επιπλέον ταξιδιωτικών περιορισμών όπως η καραντίνα, η απομόνωση ή η διενέργεια ελέγχων εκτός αν θεωρούνται απαραίτητοι και αναλογικοί για την προστασία της δημόσιας υγείας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα απασχολήσουν αυτή την εβδομάδα επίσης:

Η αντίδραση της ΕΕ μετά την εκτροπή πτήσης της Ryanair προς το Μινσκ

Η συζήτηση θα γίνει από τους ευρωβουλευτές και τον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Η άρση των πατεντών για τα εμβόλια COVID-19

Το ΕΚ θα ψηφίσει για το εάν η ΕΕ θα πρέπει να ζητήσει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) να άρει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19.

Η τελετή απονομής του Βραβείου LUX 2021

Ο πρόεδρος του ΕΚ Νταβίντ Σασόλι θα ανακοινώσει τον νικητή του Βραβείου LUX 2021 την Τετάρτη στην αίθουσα ολομέλειας του Στρασβούργου.

Η Βιοποικιλότητα: αίτημα για δεσμευτικούς στόχους για την προστασία άγριας ζωής και ανθρώπων

Σήμερα πραγματοποιείται συζήτηση τη για τη νέα στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα μέχρι το 2030 και ψήφισμα την Τρίτη για την καλύτερα προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της ΕΕ.

Το κράτος δικαίου: το ΕΚ ετοιμάζεται να απαιτήσει δράση για την προστασία του προϋπολογισμού

Οι ευρωβουλευτές θα ζητήσουν από το Συμβούλιο και την Επιτροπή λεπτομέρειες για την εφαρμογή των νέων κανόνων αιρεσιμότητας για τις παραβάσεις του κράτους δικαίου.

Η ενίσχυση της ασφάλειας της ΕΕ έναντι των απειλών στον κυβερνοχώρο

Την συζήτηση της Τετάρτης για τις πρόσφατες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο κατά των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και υποδομών ζωτικής σημασίας θα ακολουθήσει ψήφισμα την Πέμπτη.

Η έγκριση 88 δισ. ευρώ για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο

Το Κοινοβούλιο πρόκειται να εγκρίνει το νέο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, μετά την εξασφάλιση επενδύσεων για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και της παιδικής φτώχειας.

Οι νέες πηγές εσόδων για την ΕΕ

Σύμφωνα με τον συμφωνημένο χάρτη πορείας για την εισαγωγή νέων ιδίων πόρων, η Επιτροπή πρέπει να προτείνει τρεις νέες πηγές εσόδων της ΕΕ έως τον Ιούνιο.

Η υποεκπροσώπηση των γυναικών στις επιστήμες και την μηχανική

Οι ευρωβουλευτές θα προτείνουν μέτρα για την προώθηση της συμμετοχής των γυναικών και των κοριτσιών στους τομείς των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών

Μια δίκαιη, βιώσιμη ανάκαμψη με δημιουργία θέσεων εργασίας

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με το Συμβούλιο και την Επιτροπή συγκεκριμένα μέτρα για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων μετά τη σύνοδο κορυφής του Πόρτο.

Συζήτηση με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενόψει των συνόδων G7 και ΕΕ-ΗΠΑ

Οι ευρωβουλευτές θα εκθέσουν τις προσδοκίες τους για τις συνόδους κορυφής των G7 και ΕΕ-ΗΠΑ για ζητήματα όπως η νόσος COVID-19, το κλίμα, και οι σχέσεις με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Στήριξη για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών κατά των κλουβιών στην κτηνοτροφία

Ανταποκρινόμενοι Πρωτοβουλία «End the Cage Age» οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν και θα υιοθετήσουν ψήφισμα για τον σταδιακό τερματισμό της χρήσης κλουβιών στην κτηνοτροφία.