Ραγκούσης: Υπάρχει κυβερνητική ευθύνη για την έξαρση της βαριάς εγκληματικότητας

Ραγκούσης: Υπάρχει κυβερνητική ευθύνη για την έξαρση της βαριάς εγκληματικότητας

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για πολιτικές ευθύνες στο θέμα

Κατά την κυβέρνησης επιτέθηκε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 και στο δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη

«Υπάρχει πολιτική κυβερνητική ευθύνη για την έξαρση της βαριάς εγκληματικότητας. Επί 2 χρόνια δεν ήταν προτεραιότητά τους η πάταξη της εγκληματικότητας. Για αυτό τώρα θυμήθηκε να πάει στον Άρειο πάγο ο κ Χρυσοχοΐδης», τόνισε το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, ο κ. Ραγκούσης, επισήμανε τα εξής για το ζήτημα της εγκληματικότητας:

«Κατ΄ αρχάς η εγκληματικότητα όλων των επιπέδων και βαριά και μεσαία και χαμηλής έντασης υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει.

Εκείνο το οποίο νομίζω ότι ζούμε αυτή την περίοδο ειδικά είναι το κενό που άφησε, το κενό ασφάλειας και το κενό φύλαξης, όσον αφορά την εγκληματικότητα, που άφησε η κυβερνητική πολιτική .

Σας λέω πολύ καθαρά και απροσχημάτιστα, ότι προσωπικά θεωρώ ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη, γι΄ αυτό το οποίο ζούμε το τελευταίο διάστημα, προφανώς η οποία δε συνδέεται με το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έχει σχέση προφανώς με όλα αυτά τα στοιχεία τα εγκληματικά, δεν εννοώ κάτι τέτοιο.

Εννοώ ότι ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τον κ. Χρυσοχοϊδη, όταν ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας, πριν από 2 ολόκληρα χρόνια-και όχι πριν από 2 μήνες ή πριν από 1 χρόνο-είχαν άλλες προτεραιότητες, τις οποίες μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης τις είχε καθορίσει και προεκλογικά.

Ποιες ήταν οι προτεραιότητες του κ. Μητσοτάκη;

Ότι σε 1 εβδομάδα θα έβγαζε από τη μέση το Ρουβίκωνα, και ότι θα καθάριζε σε 10 μέρες τα Εξάρχεια.

Δε συζητώ τι έχει γίνει και με το Ρουβίκωνα και με τα Εξάρχεια.

Ο Ρουβίκωνας ζει και βασιλεύει, τις προάλλες πάλι σε γραφείο Υπουργού έκανε μία δραστηριότητα όπως αυτοί την ονομάζουν, λοιπόν αλλά αυτό τι είχε σαν αποτέλεσμα;

Είχε σαν αποτέλεσμα να προσανατολιστεί όλη η Ελληνική Αστυνομία και να πάρει το μήνυμα, ότι προτεραιότητα είναι να πατάξουμε τον κάθε Ρουβίκωνα.

Αφήσαν λοιπόν αυτό το κενό ασφάλειας, το οποίο εκμεταλλεύτηκαν όλα αυτά τα μαφιόζικα κυκλώματα, τα οποία είτε είναι εγχώρια είτε είναι βαλκανικού τύπου .

Και ζούμε σήμερα τα αποτελέσματα αυτής της λάθος, της με λαϊκιστικό τρόπο καθορισμού των προτεραιοτήτων από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Περί αυτού πρόκειται.

Ελπίζω να ακούει ο κύριος Καραγκούνης, γιατί θέλω να εκφράσω την βαθύτατη λύπη μου για το γεγονός ότι η ΝΔ προφανώς αυτά τα στοιχεία που έδωσε πριν από λίγο ο κύριος Καραγκούνης δεν είναι δική του πρωτοβουλία, προφανώς θα έχουν μοιραστεί από την Κυβερνητική ομάδα που διαχειρίζεται το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Και λυπάμαι πάρα πολύ, γιατί υποτιμάται από τη Ν.Δ. σε τέτοιο βαθμό η νοημοσύνη των πολιτών και συγκεκριμένα τώρα των τηλεθεατών και των τηλεθεατριών που μας παρακολουθούν.

Είναι δυνατόν να παρουσιάζουν στοιχεία για το πώς πάει η εγκληματικότητα στη χώρα μας, όταν επί 1 ολόκληρο χρόνο είμαστε σε πανδημία κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας;

Είναι δυνατόν να γίνεται σύγκριση;

Δηλαδή τι νομίζουν ότι είναι ο κόσμος;

1) Νομίζουν ότι είναι τίποτα ανόητοι «που τρώνε κουτόχορτο»; Πρώτον αυτό.

2) Ισχυρίστηκα ότι υπήρχε άλλη προτεραιότητα από τον κύριο Μητσοτάκη και τον κύριο Χρυσοχοΐδη και θέλω να το τεκμηριώσω με ένα επιπλέον επιχείρημα, σας παρακαλώ.

Πότε πήγε ο κύριος Χρυσοχοΐδης τους φακέλους που προφανώς δεν απέκτησε προχτές, τους είχε η Ελληνική Αστυνομία εδώ και καιρό, με όλες αυτές τις υποθέσεις της βαριάς εγκληματικότητας και των πρωταγωνιστών τους στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου;

Πήγε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου γι΄ αυτές τις υποθέσεις, που τις ήξερε ο κύριος Χρυσοχοΐδης εδώ και πάρα πολύ καιρό, προχτές, 2 χρόνια μετά που έχουν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Γιατί δεν πήγε από την πρώτη μέρα γι’ αυτήν την βαριά εγκληματικότητα η Κυβέρνηση;

Γιατί είχαν αλλού το μυαλό τους.

3) Επειδή το θέσατε και εσείς εύλογα ως ερώτημα προς εμένα, το ξεκίνησε ο κύριος Καραγκούνης.

Μα είναι δυνατόν τώρα να συνεχίζεται αυτή η Γκεμπελική προπαγάνδα;

Είναι δυνατόν να συνεχίζεται η γκεμπελική προπαγάνδα από τη ΝΔ εννοώ και να λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να υπάρχουν δολοφόνοι και να σκοτώνεται ο κόσμος και να ληστεύουν;

Είναι ντροπή αυτό. Και ξέρετε, γιατί είναι ντροπή;

Γιατί η ΕΛ.ΑΣ επί ΣΥΡΙΖΑ είχε έναν αρχηγό κι είχε και έναν υπαρχηγό.

Ξέρετε ποιος ήταν αρχηγός;

Ξέρετε, θα σας το θυμίσω ήταν ο κύριος Τσουβάλας.

Ξέρετε ποιος ήταν υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ επί Κυβέρνησης Τσίπρα;

Ήταν ο κύριος Καραμαλάκης.

Που είναι σήμερα ο κύριος Τσουβάλας από τον κύριο Μητσοτάκη και τον κύριο Χρυσοχοΐδη;

Είναι τοποθετημένος Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δηλαδή αναβαθμισμένος.

Τον πήραν από Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας επί Τσίπρα και Γεροβασίλη και τον έκαναν Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου.

Που είναι ο κύριος Καραμαλάκης που ήταν αναπληρωτής Επικεφαλής της Ελληνικής Αστυνομίας επί Τσίπρα;

Είναι σήμερα αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

Μα δεν ντρέπονται να συνεχίζουν αυτήν την γκεμπελική προπαγάνδα για το τί συνέβαινε και το τι ήθελε πριν;

Είναι φτωχή και πολύ φτηνή αυτή η αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση και οι πολίτες σήμερα αντιμετωπίζουν μία έξαρση της βαριάς εγκληματικότητας.

Αυτό παράγει ένα βαθύτατο και ένα πολύ σοβαρό αίσθημα ανασφάλειας σε όλους και σε όλες και αυτό προέρχεται από το γεγονός ότι τώρα αποφάσισε ο κύριος Μητσοτάκης και ο κύριος Χρυσοχοΐδης να ασχοληθούν με αυτό, με αυτό το φαινόμενο της εγκληματικότητας.

Έχουν αναβαθμιστεί, όχι απλά έχουν μετακινηθεί, όπως έγινε και με τους πυροσβέστες στο Μάτι.

Αυτοί που ήταν επικεφαλής την ημέρα της τραγωδίας στο Μάτι αναβαθμίστηκαν από την Κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη, πήραν γαλόνια, έγιναν στρατηγοί και έχουν αναλάβει ακόμη πιο καθοριστικές θέσεις μέσα στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Και θα συνεχίσουμε να ανεχόμαστε τη ΝΔ να χρησιμοποιεί αυτή την γκεμπελική προπαγάνδα;

Έλεος και εν πάση περιπτώσει κυβερνούν 2 χρόνια.

Αποφάσισε ο Ελληνικός λαός ο Τσίπρας να μη συνεχίζει να κυβερνάει.

Κυβερνάει ο Μητσοτάκης και μετά από 2 χρόνια δεν ξέρει πραγματικά κανείς που θα μας προκύψει το επόμενο κρούσμα βαριάς εγκληματικότητας.

Είπα ψέματα, και δε σας διακόπτω σας ζητάω συγνώμη, κύριε Καραγκούνη.

Λέω ψέματα ότι ο Τσουβάλας σήμερα που ήταν αρχηγός επί Τσίπρα είναι Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου;

Λέω ψέματα ότι ο Καραμαλάκης σήμερα είναι αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., ήταν υπαρχηγός- είναι ο σωστός όρος- επί Τσίπρα;

Λέω ψέματα ; Σε αυτό μόνο αυτό πείτε μου, αν λέω αλήθεια ή όχι.

Δεν λέω ψέματα, κύριε Καραγκούνη, και το ξέρετε.

Και επειδή είστε έντιμος άνθρωπος, οφείλετε να το αναγνωρίσετε.

Έχω όμως ένα πρόβλημα μπροστά μου, δεν μπορώ να ανέχομαι αυτή την γκεμπελική προπαγάνδα, που κάνει τον ελληνικό λαό να νομίζει ότι είναι τίποτα ανόητοι που τρώνε κουτόχορτο. Έλεος κύριε Καραγκούνη.

Δεν είστε οι μόνοι έξυπνοι που γεννηθήκατε σε αυτόν τον τόπο. Προς θεού.

Ο καθένας μπορεί να καταλάβει πολύ εύκολα πότε μία κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο στην πραγματικότητα, γιατί εμμέσως πλην σαφώς αναγνωρίζει τις ευθύνες της και καταφεύγει σε θεατρινισμούς.

Αυτές οι κινήσεις προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου 2 χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων είναι τώρα στην πραγματικότητα μία επικοινωνιακή και μόνο κίνηση, να πούμε ότι κάτι κάναμε, αν θα ανακοινώσουμε τώρα πράγματα κλπ, αναγνωρίζοντας ότι έχουν χάσει τον έλεγχο.

Kάτι που επίσης πρέπει να σας πω προκύπτει κατά πάσα πιθανότητα και από διάφορες διαρροές που τρέχουν τελευταία, ότι δήθεν θα καθαρίσουν διάφορους επικεφαλής της Αστυνομίας ως υπαίτιους, για να τους φορτώσουν την ευθύνη.

Επαναλαμβάνω το μείζον πρόβλημα είναι η πολιτική ευθύνη, που απορρέει από το γεγονός ότι είχαν άλλες προτεραιότητες ο κ. Χρυσοχοΐδης και ο κ. Μητσοτάκης.

Για το άλλο που θέσατε, το οποίο είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα κι επίσης κι αυτό είναι διαχρονικό, γιατί να υπενθυμίσω ξεκίνησα την τοποθέτησή μου, λέγοντας ότι η εγκληματικότητα όλων των μορφών υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει.

Είναι λαϊκισμός να πει κάποιος ότι φταίει η συγκεκριμένη Κυβέρνηση ή έφταιγε η προηγούμενη Κυβέρνηση ή ότι θα φταίει η επόμενη Κυβέρνηση για την εγκληματικότητα.

Όσον αφορά όμως το θέμα που είπατε , έχει δίκιο σ΄ αυτό, συμφωνώ με τον κ. Καραγκούνη, ειδικά εμείς δεν μπορούμε να μιλάμε χωρίς στοιχεία, θέλουμε να ελπίζουμε, θέλουμε να πιστεύουμε ότι δε θα βρεθούμε κάποια στιγμή αντιμέτωποι με στοιχεία που πιστοποιούν αυτή τη διαπλοκή, αυτήν την εμπλοκή και λειτουργών της πολιτικής και λειτουργών της αστυνομίας και λειτουργών της δικαιοσύνης».