Δένδιας: Στις 14 Ιουνίου η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Δένδιας: Στις 14 Ιουνίου η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ολοκληρώθηκε η συνάντησή του με τον Μ. Τσαβούσογλου - Τι συμφωνήθηκε

«Κλείδωσε» για τις 14 Ιουνίου η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπως αποκάλυψε ο Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του, στην κοινή συνέντευξη με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σκοπός της συνάντησης ήταν να να επιχειρήσουμε μία διαδικασία πρώτης συνεννόησης και σταδιακής ομαλοποίησης της κατάστασης σε βάθος χρόνου, είπε ο Νίκος Δένδιας.

Συζητήθηκαν το σύνολο των ζητημάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων, αλλά και των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, ανέφερε ο Νίκος Δένιδας και σημείωσε πως Ελλάδα και Τουρκία έχουν πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και σε αρκετά σοβαρά θέματα των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε, σημείωσε.

Επίσης, συμφωνήθηκε αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών covid για τον τουρισμό.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε με τον Νίκο Δένδια και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Μ. Τσαβούσογλου είπε πως είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τα διμερή μας θέματα. Ειδικότερα, ανέφερε πως στην Άγκυρα είχε αποφασιστεί να επιταχυνθούν οι διμερείς διαπραγματεύσεις που αφορούν τα οικονομικά και εμπορικά ζητήματα και έκανε ειδική μνεία στη συνάντηση που είχαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Σεντάτ Ονάλ στην Καβάλα το Σάββατο, χαρακτηρίζοντας την υψηλού επιπέδου. «Υπήρξαν 25 συμπεφωνημένα σημεία μέσω των οποίων θα μπορούσε να επαυξήσουμε τη συνεργασία μας σε θέματα οικονομίας και εμπορίου» προσέθεσε. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σημείωσε πως όλα τα μνημόνια συνεργασίας και οι μηχανισμοί που θα εγκαθιδρύσουμε για να προχωρήσει αυτή η συνεργασία, «μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους».

Περαιτέρω, υπογράμμισε πως υπάρχει πολιτική βούληση από την πλευρά της Τουρκίας και δήλωσε την ικανοποίησή του που βλέπει την ύπαρξη της ίδιας θετικής βούλησης από πλευράς Ελλάδας.

Σημείωσε και ο Μ. Τσαβούσογλου, από την πλευρά του, πως αποφασίστηκε η αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμών, εκφράζοντας την πεποίθηση πως αυτή η συμφωνία θα επηρεάσει πολύ θετικά, τόσο τον τουρισμό όσο κι άλλα θέματα.

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός είχε συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.