Στην Θράκη σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Στην Θράκη σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Ο Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί την Κομοτηνή, αλλά όχι την Ξάνθη όπου χαρακτηρίστηκε «ανεπιθύμητος» από τους πομάκους

Με ιδιωτική επίσκεψη στην Θράκη ξεκινάει σήμερα Κυριακή 30 Μαΐου η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα, όπου θα έχει διερευνητικές επαφές με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια και συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Τσαβούσογλου θα μεταβεί από την Αλεξανδρούπολη, όπου θα αφιχθεί αεροπορικώς, οδικώς στην Κομοτηνή, όπου θα έχει επαφές με τους εκεί μειονοτικούς, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα επισκεφθεί τα πομακοχώρια της Ξάνθης, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, μετά την έντονη αντίδραση των κατοίκων. Συγκεκριμένα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων χαρακτήρισε τον κ. Τσαβούσογλου «ανεπιθύμητο» και γι’ αυτό φέρεται να ακυρώθηκε η επίσκεψη του στην ορεινή Ξάνθη.

Σε σχετική ανάρτησή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Εμείς όταν πεθαίναμε για αυτά τα εδάφη τουρκικά δεν ξέραμε, τώρα δεν ξέρουμε την μητρική μας γλώσσα. Τις τελευταίες δεκαετίες οι Πομάκοι και οι Ρομά της Θράκης υφίστανται πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία από εγκάθετους της Τουρκίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Κομοτηνής η τελευταία εκδοχή για το πρόγραμμα του Μ. Τσαβούσολγου για την Κυριακή έχει ως εξής:

- Άφιξη στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και αμέσως μετά οδικώς θα φτάσει στην Κομοτηνή.
- Επίσκεψη στο τουρκικό προξενείο
- Επίσκεψη στο μειονοτικό γυμνάσιο Τζελάλ Μπαγιάρ
- Επίσκεψη στο μειονοτικό χωριό Θάμνα Ροδόπης
- Επίσκεψη στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ
- Αναχώρηση το απόγευμα από Αλεξανδρούπολη για Αθήνα

Την Δευτέρα στις 10:30 το πρωί θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσει στις 11:15 η κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών.