Συστάθηκε στην Αθήνα το «Ίδρυμα Αντώνη Σαμαρά» – Ποιος ο σκοπός του

Συστάθηκε στην Αθήνα το «Ίδρυμα Αντώνη Σαμαρά» – Ποιος ο σκοπός του

Αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου

Κοινωφελές «Ίδρυμα Αντώνη Κ. Σαμαρά» (ΙΑΣ) συστάθηκε στην Αθήνα, το οποίο αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Η διαδικασία της ίδρυσης είναι ανάλογη με τα αντίστοιχα Ιδρύματα Ελλήνων πρώην πρωθυπουργών και ως εκ τούτου θα ολοκληρωθεί με την έκδοση του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος.

Ποιος είναι ο σκοπός του Ιδρύματος

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σκοπός του Ιδρύματος είναι «η συστηματική μελέτη, έρευνα και προβολή του έργου του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης με την ανάδειξη γεγονότων της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, η προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας και ολοκλήρωσης, η προαγωγή της πολιτικής κι επιστημονικής έρευνας και η συμβολή τους στην ανάπτυξη της κοινωνίας και την εκπλήρωση των εθνικών κι ευρωπαϊκών στόχων».

Ειδικότερα, προβλέπεται -μεταξύ άλλων- «η καταγραφή, ψηφιοποίηση κι αξιοποίηση του προσωπικού αρχείου του Αντώνη Σαμαρά, η έκδοση βιβλίων και συγγραμμάτων που αφορούν στην εκτίμηση πολιτικών και ιστορικών γεγονότων της πατρίδας μας, όπως επίσης και η δημιουργία πανεπιστημιακής έδρας πολιτικών σπουδών σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής».

Στους στόχους του Ιδρύματος είναι ακόμη «η μελέτη των εθνικών, οικονομικών, πολιτικών και πολιτιστικών προβλημάτων της χώρας και η διαμόρφωση-επεξεργασία και παρουσίαση προτάσεων επ' αυτών. Το Ίδρυμα είναι ανεξάρτητο από την ενεργό παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην πολιτική ζωή της πατρίδας μας».