Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Ημέρα μνήμης η 19η Μαΐου

Ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων είναι σήμερα, 19 Μαΐου, με τους πολιτικούς αρχηγούς να στέλνουν τα δικά τους μηνύματα προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων.

Μητσοτάκης: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

«102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε. Ο Ποντιακός Ελληνισμός δεν ξεχνά, προχωρά. Η λύρα τους θα θρηνεί τον ξεριζωμό και το δοξάρι τους θα τραγουδά την ελπίδα. Και η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας θα μένει ζωντανή μέχρι να μετατραπεί σε Ημέρα Δικαίωσης», έγραψε στο Facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε. Ο Ποντιακός Ελληνισμός δεν ξεχνά, προχωρά. Η λύρα τους θα...

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Wednesday, 19 May 2021

Τσίπρας: Η ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας είναι αγώνας όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά κυρίως για το παρόν και το μέλλον

«Τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων που οδήγησε στο θάνατο και τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές του εστίες ένα σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού με μεγάλη ιστορία. Τιμούμε τη συμβολή των Ποντίων στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανόρθωση της Ελλάδας», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο Facebook.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζει ότι «η ανάδειξη, η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι αγώνας όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά κυρίως για το παρόν και το μέλλον. Γιατί οι γενιές που έρχονται θα είναι ασφαλείς όταν πάψουν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου που οδηγούν σε γενοκτονίες, εθνοκαθάρσεις και νέους ξεριζωμούς». «Οφείλουμε, ενωμένοι», τονίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «να εντείνουμε τον αγώνα μας για την ιστορική αλήθεια και τον διάλογο σε διπλωματικό και επιστημονικό επίπεδο, αναγνωρίζοντας τη σημασία τους τόσο για τον ελληνικό λαό, όσο και για την ανάπτυξη σχέσεων ειλικρινούς συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού στην περιοχή μας».

Τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων που οδήγησε στο θάνατο και τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές...

Posted by Alexis Tsipras on Wednesday, 19 May 2021

Γεννηματά: Διεκδικούμε τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, έστειλε μήνυμα για την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης, τιμής και σεβασμού στους Έλληνες του Πόντου «που δολοφονήθηκαν ή ξεριζώθηκαν με τον πιο βίαιο τρόπο από τις Πατρίδες τους», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή της στο Facebook.

«Το ΠΑΣΟΚ, το 1994, εισηγήθηκε και πέτυχε από τη Βουλή των Ελλήνων την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων αναγορεύοντας την 19η Μαΐου “Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο”» σημεώνει η κυρία Γεννηματά και προσθέτει:

«Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο και διεκδικούμε τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Η διεθνοποίηση του ζητήματος καθίσταται σήμερα ιδιαίτερα επίκαιρη μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Δεν σταματάμε μέχρι να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια και η Τουρκία να παραδεχθεί τα εγκλήματά της και να ζητήσει συγνώμη στους λαούς που υπέφεραν».

19 Μαΐου, ημέρα μνήμης, τιμής και σεβασμού στους Έλληνες του Πόντου που δολοφονήθηκαν ή ξεριζώθηκαν με τον πιο βίαιο...

Posted by Fofi Gennimata on Wednesday, 19 May 2021

Κουτσούμπας: Στηρίζουμε τη δίκαιη διεκδίκηση για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

«Τιμάμε την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας, στηρίζοντας τη δίκαιη διεκδίκηση των ποντιακών οργανώσεων και συλλόγων για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Στηρίζουμε τον αγώνα για την ανάδειξη και τη στήριξη από το ελληνικό κράτος της πολιτιστικής και πνευματικής δραστηριότητας των Ποντίων όλων των γενεών, μακριά από τις διάφορες αντιδραστικές εθνικιστικές ρητορικές μίσους. Στεκόμαστε στο πλευρό των χιλιάδων ομογενών, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην πατρίδα μας ύστερα από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και συνεχίζουν μετά από τόσα χρόνια να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αποκατάστασης», τονίζει ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στις ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ και τις ΗΠΑ, που το τελευταίο διάστημα έχουν επικεντρώσει στα μεγάλα ιστορικά θέματα, της σφαγής των Αρμενίων. Πολύ φοβόμαστε πως μόλις λύσουν τις προσωρινές διαφορές τους με την Τουρκία, θα ξεχάσουν τη σφαγή, όπως έχουν κάνει και με άλλα μεγάλα εγκλήματα κατά των λαών. Γι' αυτό νιώθουμε την ανάγκη να υπενθυμίσουμε ορισμένα ιστορικά δεδομένα που παραμένουν επίκαιρα» επισημαίνει ο κ. Κουτσούμπας και σημειώνει:

«Ο ποντιακός Ελληνισμός γνώρισε τις συνέπειες της διαμόρφωσης των εθνικών αστικών κρατών, των νότιων Σλάβων, των Αρμενίων, των Αράβων, των Τούρκων, σε συνθήκες ιστορικής αποσύνθεσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που γινόταν κάτω από την άμεση παρέμβαση των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της Ευρώπης. Οι συνέπειες δεν ήταν για όλους ίδιες. Τα πλήγματα, τους διωγμούς, τους σήκωσαν οι άνθρωποι του λαού. Οι ξεριζωμένοι Πόντιοι δεν είχαν απέναντί τους μόνο την τουρκική αστική τάξη. Απέναντί τους είχαν και την ελληνική αστική τάξη, που χρησιμοποίησε τους πληθυσμούς του Πόντου ως χαρτί πίεσης για να βγει κερδισμένη στην αντιπαράθεσή της με την αστική τάξη της Τουρκίας. Αλλά και κατά την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκαν ως φτηνή εργατική δύναμη και ζήσανε σε συνθήκες που δεν διαφέρουν από αυτές που ζουν σήμερα οι πρόσφυγες και ξεριζωμένοι».

«Σήμερα, 102 χρόνια μετά, η μεγαλύτερη τιμή για τη Μνήμη, την Ιστορία του ποντιακού λαού είναι ο αγώνας για να μη ζήσει ποτέ ξανά κανείς λαός όσα έζησε ο ίδιος. Γι' αυτό απαιτείται να δυναμώσει η πάλη για να απεμπλακεί η χώρα μας από τους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, για να κλείσουν όλες οι στρατιωτικές βάσεις που καθιστούν τη χώρα μας μαγνήτη επιθέσεων. Να μπει στο στόχαστρο του λαού μας το βάρβαρο σύστημα της εκμετάλλευσης, των πολέμων και της προσφυγιάς», καταλήγει στον χαιρετισμό του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Βελόπουλος: Υπάρχουν ακόμα και σήμερα ιδεοληπτικοί, που αμφισβητούν την γενοκτονία και παίζουν με τις λέξεις

«"Εν αρχή ην ο πόντος" και για κάθε Πόντιο και για κάθε Μικρασιάτη ο πόνος είναι έντονος. Γιατί ο Πόντος υπήρχε από την εποχή του Ησιόδου, από την Αργοναυτική εκστρατεία, από την Ιωλκό, από την Κύρου Ανάβαση, μιλάμε για Ελληνισμό, για αποικίες, για έντονη ελληνική παρουσία χιλιάδων χρόνων στην περιοχή, που ξεκληρίστηκε μέσα σε 10 χρόνια. Στον Πόντο είχαμε τα πρώτα ελληνικά πανεπιστήμια, πριν ακόμα από την επανάσταση. Υπήρχαν παρθεναγωγεία, σχολεία, βιβλιοθήκες», ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Εκείνο που με ενοχλεί όμως», συνέχισε ο κ. Βελόπουλος, «είναι ότι υπάρχουν ακόμα και σήμερα ιδεοληπτικοί, που αμφισβητούν την γενοκτονία και παίζουν με τις λέξεις. Υπάρχουν Έλληνες βουλευτές που το κάνουν αυτό. Και δεν καταλαβαίνω γιατί. Γιατί ο,τιδήποτε είναι ελληνικό δεν το υπερασπίζονται. Λες και το αίμα ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει».

ΜέΡΑ25: Οι Πόντιοι γεννήθηκαν ελεύθεροι και έμαθαν να δίνουν το αίμα τους για να παραμένουν ελεύθεροι

Το ΜέΡΑ25 με ανακοίνωσή του τιμά τα «353.000 θύματα των Ελλήνων του Πόντου, θυμάτων του εθνικισμού, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Αλλά και το μισό εκατομμύριο περίπου εκτοπισμένων Ελλήνων προσφύγων του Πόντου».

Δυστυχώς, προσθέτει το ΜέΡΑ25, «η ανθρωπότητα δεν έχει ξεπεράσει αυτές τις πρακτικές. Τις βλέπουμε να συμβαίνουν και σήμερα, με χαρακτηριστικότερη τη σφαγή που επισυμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Παλαιστινιακού λαού από τον εθνικιστή, μακελάρη, σύμμαχο του μνημονιακού τόξου, Νετανιάχου».

Το ΜέΡΑ25 τονίζει, ακόμα: «Σήμερα που ο εθνικισμός αναδύεται ξανά σε πολλές γωνιές του πλανήτη και ο ξεριζωμός συνιστά δυστυχώς τη βάρβαρη πραγματικότητα για εκατομμύρια πρόσφυγες ανά τον κόσμο, σήμερα τιμούμε και δεν λησμονούμε τον ελληνισμό του Πόντου. Οι Πόντιοι γεννήθηκαν ελεύθεροι και έμαθαν να δίνουν το αίμα τους για να παραμένουν ελεύθεροι. Το αντάρτικο του Πόντου με μπροστάρηδες τον Βασιλαγά, τον Κότζα Αναστάς, τον Κουρτίδη και άλλους ηρωικούς Πόντιους οπλαρχηγούς κάνανε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να υπερασπιστούν τα σπίτια, τις γυναίκες, τα παιδιά και την αξιοπρέπεια τους από τις ματωμένες λεπίδες των Κεμαλικών και των Τσετών άτακτων.

Το 1919 όμως, τότε συνέβη κάτι που οι Πόντιοι δεν περίμεναν ποτέ, ο ίδιος ο Ελευθέριος Βενιζέλος αλλά και οι βασιλικοί που τον διαδέχτηκαν στην εξουσία αρνήθηκαν ουσιαστικά να στηρίζουν την de facto ποντιακή δημοκρατία που είχε δημιουργηθεί και που μαζί με τους Αρμενίους προσπαθούσαν να κρατήσουν την φλόγα του αγώνα για ελευθερία άσβεστη».