Κικίλιας: Ξεπερνάμε σήμερα τους 3 εκατ. εμβολιασμούς – Άνοιξε η πλατφόρμα για τους 40-44 ετών με AstraZeneca

Κικίλιας: Ξεπερνάμε σήμερα τους 3 εκατ. εμβολιασμούς – Άνοιξε η πλατφόρμα για τους 40-44 ετών με AstraZeneca

Την 1η Μαϊου ανακοίνωσε ότι μπορούν ξεκινήσουν τα ραντεβού οι 45-49 χρονών

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας πήρε πρώτος το λόγο στην σημερινή ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από το πρόγραμμα Ελευθερία. Χθες ξεπεράσαμε τους 2,9 εκατ. εμβολιασμούς και αυτή την ώρα ξεπερνάμε τα 3 εκατ. Τη Δευτέρα του Πάσχα θα ανοίξουν νέα κέντρα εμβολιασμού και θα φτάσουμε τα 1.500 σε όλη την Ελλάδα. Τώρα εμβολιάζονται 100 χιλ. συμπολίτες μας την ημέρα, τον Μάιο θα εμβολιαστούν 2 εκατ. άτομα  και τον Ιούνιο θα έχουμε άλλους 3 εκατ. εμβολιασμούς».

Επίσης ο υπουργός μίλησε για τις ηλικιακές ομάδες που μπορούν να μπαίνουν στην πλατφόρμα για να εμβολιάζονται κατά του κορονοϊού: «Από σήμερα μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι 40-44 ετών με AstraZeneca. Την 1η Μαϊου ανοίγει η πλατφόρμα για τους 45-49 ετών, ενώ τον Μάιο θα εμβολιάζονται όλοι άνω των 30 ετών».

Αναφερόμενος στην κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση, είπε ότι «πρέπει να έχει και κάποια όρια. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει επιδείξει υψηλότατο επιστημονικό επίπεδο, επαγγελματισμό και σοβαρότητα και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προτεραιοποίηση του εμβολιασμού των συμπολιτών μας στο πλαίσιο της Επιχείρησης “Ελευθερία”. Τους ευχαριστώ δημοσίως για την προσφορά τους. Δεν διόρισα εγώ αυτή την Επιτροπή. Αυτή την επιτροπή τη διόρισε η κυβέρνηση Τσίπρα στις 17 Αυγούστου 2017. Πράγματι, είναι εξαιρετικοί επιστήμονες κι εγώ ανανέωσα τη θητεία τους στις 17 Αυγούστου 2020».

Θεωρώ, λοιπόν, συνέχισε ο υπουργός Υγείας ότι επειδή αυτοί έκαναν την προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό και έχουν προσφέρει σε καίριες και δύσκολες στιγμές εξαιρετικές υπηρεσίες ότι δεν πρέπει να τους απαξιώνουμε ελαφρά την καρδία. «Πρέπει να τους στηρίζουμε όλοι μας και είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν συμπολίτες μας δεύτερης κατηγορίας για τους οποίους “ξεστοκάρουμε” τα εμβόλια. Αντιθέτως δίνουμε πρόσβαση στα εμβόλια σε όσους περισσότερους συμπολίτες μας μπορούμε» κατέληξε.