Πολιτική

Νέα δημοσκόπηση: Προβάδισμα 16% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου

Τι λένε οι πολίτες για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Προβάδισμα 16% καταγράφει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με το Βαρόμετρο της OPINION POLL. Η ΝΔ συγκεντρώνει 36.2% έναντι 20.2% του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ.

Μεγάλο το προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλόλητα για Πρωθυπουργός με 52% έναντι 18.5%(διαφορά 33.5%). Στην κοινωνία φαίνεται να κυριαρχεί η άποψη ότι έστω με μικρή διαφορά η χώρα κινείται στην σωστή κατεύθυνση. Η ικανοποίηση από τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από την Κυβέρνηση φτάνει στο 51% έναντι ενός 48% που έχει διαφορετική άποψη.

Η προσπάθεια ψηφιοποίησης του Κράτους και η διαχείριση της εξωτερικής πολιτικής των ελληνοτουρκικών σχέσεων φαίνεται να είναι ισχυρά χαρτιά για την Κυβέρνηση, οι τομείς όπου βρίσκονται οι πιο υψηλές επιδόσεις.

Ειδικότερα, η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 19-4 έως και τις 24-4. Έπιασε επομένως τις κατ’ αρχήν αντιδράσεις από το διάγγελμα του Πρωθυπουργού για τον οδικό χάρτη ανοίγματος επαγγελματικών- κοινωνικών δραστηριοτήτων, την εξαγγελία των οικονομικών μέτρων και σίγουρα τον απόηχο του ανοίγματος λιανεμπορίου και δηλώσεων Δένδια στην Τουρκία μαζί με την επίδραση κι άλλων πολιτικών εξελίξεων.

Διαφαίνεται μια οριακή βελτίωση της περιρρέουσας ατμόσφαιρας, του κλίματος λόγω των μέτρων ανοίγματος, μια σταθερή, σταδιακή μετατόπιση της ανησυχίας στις οικονομικές παρενέργειες της πανδημίας την στιγμή που ο εμβολιασμός και τα self tests γίνονται αποδεκτά ως οι μόνοι τρόποι μείωσης της διασποράς και αντιμετώπισης της πανδημίας. Μέσα σ΄αυτό το κλίμα ενισχύεται η αποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως Πρωθυπουργού και η διαφορά Ν.Δ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου εντοπίζεται στο επίπεδο του 16%, κατά 1.4% μειωμένη από τις 2 Μαρτίου οπότε και δημοσιεύτηκε η προηγούμενη έρευνα της OPINION POLL.

Πιο αναλυτικά τα συμπεράσματα από τα ευρήματα της έρευνας είναι:

1.  Κυριαρχεί έστω με μικρή διαφορά η άποψη ότι  η χώρα κινείται στην σωστή κατεύθυνση. Την άποψη αυτή υιοθετεί το 47% έναντι του 42% που διατυπώνει αντίθετη άποψη. Στο τέλος Φεβρουαρίου- αρχές Μαρτίου το 50% είχε την άποψη ότι η χώρα κινείται στην λάθος κατεύθυνση. Η μείωση από 50% σε 42% είναι σημαντική αν και τροφοδότησε αυτούς που δεν απάντησαν, που ήταν επιφυλακτικοί να απαντήσουν, αλλάζοντας το ισοζύγιο.

Με μεγαλύτερα ποσοστά μια πιο θετική άποψη έχει το 54.1% των 65+, το 77.3% των ψηφοφόρων της Ν.Δ και το 66.1% του ΚΙΝΑΛ, ΤΟ 81.4% όσων αυτό καθορίζονται κεντροδεξιοί. Τα μικρότερα ποσοστά σημειώνονται στην ηλικιακή κατηγορία 17-35 με 22.4%, σε όσους αυτοκαθορίζονται αριστεροί με 10.8%.

Την ίδια περίοδο κυριαρχεί η ανησυχία , το άγχος με 42.8%, ωστόσο η αισιοδοξία πρώτη φορά εμφανίζεται δεύτερη στις επιλογές με 22.2%, ενώ ακολουθούν ο θυμός με 19.2%, η απαισιοδοξία με 17.9%, η ελπίδα με 15.8% και ο φόβος με 13.3%. Οπωσδήποτε κυριαρχούν αρνητικά συναισθήματα, αλλά διαφαίνεται μια σχετικά μεγαλύτερη αισιοδοξία και ελπίδα.

2.  Σημαντική αποδοχή έχει το μέτρο της σταδιακά καθολικής εφαρμογής των self tests, όπως και αξιοσημείωτη είναι η ικανοποίηση από την οργάνωση και τους ρυθμούς εμβολιασμού με ποσοστά 67.4% και 62.2% αντίστοιχα

Επίσης για μια σειρά θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι: