Έτσι θα γυρίσουν οι μαθητές στα θρανία

Έτσι θα γυρίσουν οι μαθητές στα θρανία

Τι θα γίνει αν νοσήσει μαθητής στις Πανελλήνιες

Για την επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων, των δημοτικών σχολείων και των γυμνασίων στις 10 Μαΐου αλλά και τις Πανελλήνιες μίλησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξή της, στο Mega.

Σύμφωνα με την υπουργό, η επιστροφή σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια θα γίνει με «προϋπόθεση τον προηγούμενο αυτοδιαγνωστικό έλεγχο», δηλαδή με self-tests για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό αλλά και αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.

Η παροχή των τεστ, θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως συμβαίνει τώρα με τα λύκεια, ανέφερε η υπουργός, δηλαδή θα διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία, με τους γονείς των μαθητών να τα προμηθεύονται μέσω του ΑΜΚΑ, ενώ και με τον ίδιο τρόπο θα γίνεται και η δήλωση στο ηλεκτρονικό σύστημα «self-testing.gov.gr».

Oι μαθητές όλων των βαθμίδων θα πρέπει να επιδεικνύουν τα αρνητικά τεστ για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.

πανελλαδικές εξετάσεις αναμένεται να αρχίσουν στις 14 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και στις 15 για τα Επαγγελματικά.

Αν κάποιος μαθητής νοσήσει, μπορεί να συμμετέχει στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το πλαίσιο που υπάρχει.

«Υπάρχει ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο. Αν κάποιος πάθει οποιαδήποτε ασθένεια, τότε μπορεί να συμμετέχει στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου. Οι περαιτέρω λεπτομέρειες θα δοθούν πλησιέστερα σε εκείνη την ημερομηνία».

Όσο αφορά στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των Γυμνασίων και των Δημοτικών αποφασίστηκε η ματαίωσή τους, όπως άλλωστε είχε γίνει και πέρυσι εξαιτίας της πανδημίας.

Τέλος σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, τα κρούσματα που υπάρχουν στα σχολεία δεν ανησυχούν, με τα self-tests να αποτελούν ιδιαίτερα χρήσιμο όπλο.

«Την πρώτη εβδομάδα που λειτούργησαν τα λύκεια, στην πλατφόρμα του self-test υπήρχε μόνο η σχολική κοινότητα λυκείων. Τη 2η εβδομάδα μπήκαν και άλλο 1,3 εκατομμύρια πολίτες, εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Άρα μπήκε ένας πολύ μεγάλος πληθυσμός και πράγματι τα κρούσματα ήταν περισσότερα αφού η βάση ήταν πολύ μεγαλύτερη. Δεν είχαμε περισσότερα κρούσματα σε σχέση με την πρώτη εβδομάδα στα σχολεία, το αντίθετο», τόνισε η υπουργός.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, θα υπάρξει παράταση του σχολικού έτους κατά δύο εβδομάδες, ωστόσο, όπως η ίδια τόνισε «είναι ακόμη νωρίς» για να ξέρουμε αν η νέα χρόνια θα ξεκινήσει νωρίτερα τον Σεπτέμβριο.

«Όλα εξετάζονται, ωστόσο τώρα προτεραιότητά μας είναι πώς θα συνεχιστεί και πώς θα ολοκληρωθεί η φετινή σχολική χρονιά», τόνισε η κ. Κεραμέως.