Ανδρουλάκης για ΚΙΝΑΛ: Δεν μαδάω καμία μαργαρίτα, έχω πάρει τις αποφάσεις μου

Ανδρουλάκης για ΚΙΝΑΛ: Δεν μαδάω καμία μαργαρίτα, έχω πάρει τις αποφάσεις μου

«Ο Λαγός δεν χάνει την έδρα του», τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ

Στον δρόμο για το συνέδριό του το φθινόπωρο βρίσκεται το ΚΙΝΑΛ οπότε και αναμένεται διεξαχθούν οι εκλογές για τη νέα ηγεσία. Την ίδια ώρα, ένα από τα πρόσωπα που «παίζουν» για την κούρσα ηγεσιας, ο ευρωβουλευτής του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθαρίζει ότι «έχει πάρει τις αποφάσεις του», στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα προς το εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ ότι «δεν πρέπει να πάμε σε μια παρατεταμένη εσωστρέφεια, αλλά πρέπει να έχουμε όλοι θεσμική συμπεριφορά».

Αναλυτικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Θέμα radio, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε σε μια σειρά από ζητήματα, από τις αλλαγές που έρχονται στο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», έως και την πανδημία, αλλά και τα επόμενα βήματά του στο ΚΙΝΑΛ.

«Κανένα αξιοκρατικό κριτήριο στο "Εξοικονομώ κατ’ οίκον"»

Όπως είπε ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, «η κυβέρνηση μετέτρεψε το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» σε έναν αγώνα ταχύτητας, χωρίς κανένα αξιοκρατικό κριτήριο, όπου το αποκλειστικό κριτήριο είναι η ταχύτητα υποβολής, με το αποτέλεσμα να είναι το κλείσιμο της πλατφόρμας μέσα σε ελάχιστα λεπτά». Συνεχίζοντας, ο ευρωβουλευτής δήλωσε ότι έπειτα από δική του πρωτοβουλία ανακινήθηκε το θέμα, καθώς «είναι απαράδεκτο να μην υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια σε ένα πρόγραμμα 850 εκατομμυρίων». Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «ήταν περιφρονητικό και για τους πολίτες και για τους μηχανικούς που αναλάμβαναν τα έργα». Σχολίασε δε ότι, σύμφωνα και με γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, η σειρά προτεραιοποίησης των έργων θα πρέπει να βασίζεται σε μια αντικειμενική διαδικασία, προτάσσοντας κριτήρια όπως το εισόδημα, την παλαιότητα κατασκευής και τον λόγο κόστους/οφέλους των παρεμβάσεων.

«100% χρηματοδότηση για αγορά νέων εναέριων μέσων Canadair»

Παράλληλα, ο κ. Ανδρουλάκης προανήγγειλε την ψήφιση των αλλαγών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, επί του οποίου μάλιστα έχει οριστεί ο ίδιος ως κύριος εισηγητής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Καταφέραμε να εκσυγχρονίσουμε τον μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και να τον αναδείξουμε σε ένα όργανο αλληλεγγύης των ευρωπαϊκών λαών, με σκοπό την προστασία από φυσικές καταστροφές όπως οι πυρκαγιές, ενώ προσθέσαμε και εργαλεία διασυνοριακών κινδύνων για καταστάσεις όπως η πανδημία», είπε και αποκάλυψε ότι προβλέπεται 100% χρηματοδότηση στα κράτη-μέλη για την αγορά νέων εναέριων μέσων Canadair, ενώ είναι ήδη σε ισχύ ο μηχανισμός συνδρομής από άλλα κράτη.

«Ο Λαγός δεν χάνει την έδρα του ευρωβουλευτή»

Σχετικά με τη σημερινή ψηφοφορία για το ζήτημα της άρσης της ασυλίας του Γιάννη Λαγού στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων, όπου ήρθη τελικά η ασυλία Λαγού με 22 ψήφους υπέρ και 2 κατά, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι βέβαιο ότι θα αρθεί η ασυλία του και από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ερχόμενη βδομάδα». Τόνισε ότι η άρση αυτή συνιστά πρωτοφανή καταδίκη για τα χρονικά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς σχετίζεται με τη συμμετοχή μέλους του σε μια νεοναζιστική συμμορία που έχει διαπράξει δολοφονίες και άλλα εγκλήματα. Επισήμανε ακόμη ότι ο Λαγός δεν χάνει την έδρα του ευρωβουλευτή, καθώς, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, δεν εκπίπτει του αξιώματος.

«Δεν μαδάω καμία μαργαρίτα για το ΚΙΝΑΛ»

Απαντώντας σε ερώτηση για τα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Ανδρουλάκης, είπε: «Δεν μαδάω καμία μαργαρίτα, έχω πάρει τις αποφάσεις μου, όμως θεωρώ ότι για το καλό της παράταξης δεν πρέπει να πάμε σε μια παρατεταμένη εσωστρέφεια, αλλά πρέπει να έχουμε όλοι θεσμική συμπεριφορά. Όταν λοιπόν ανοίξει θεσμικά η διαδικασία των εκλογών, τότε ο καθένας οφείλει να πει την άποψή του ή να καταθέσει τη γνώμη του και την υποψηφιότητά του».

Συνεχίζοντας, ο ευρωβουλευτής τόνισε ότι έως τότε υπάρχουν «άλλες προτεραιότητες». «Χρειάζεται αξιόπιστη και σοβαρή αντιπολίτευση», υπογράμμισε, διότι η Ελλάδα αν και έλαβε τα «πιο αυστηρά υγειονομικά μέτρα, το υγειονομικό αποτύπωμα είναι από τα χειρότερα στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες».

«Καρφιά» στην κυβέρνηση για τους εμβολιασμούς

Τέλος,  ο κ. Ανδρουλάκης έβαλε στο στόχαστρό του την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι σήμερα μόλις στη 18η θέση στην ΕΕ όσον αφορά τους εμβολιασμούς, ενώ υπογράμμισε τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά (59,2%) εμβολιασμών στους άνω των 80 ετών, την ίδια ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμαίνεται στο 75,7% .

Παρακαλούμε περιμένετε ...