Κικίλιας: Μεγάλη Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για άτομα ηλικίας 30-39 ετών με AstraZeneca

Κικίλιας: Μεγάλη Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για άτομα ηλικίας 30-39 ετών με AstraZeneca

Αποκάλυψε ότι πλέον στους εμβολιασμούς θα μπούνε και ιδιωτικές κλινικές

Πρώτος τον λόγο πήρε ο Βασίλης Κικίλιας στην σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν άμεσα άτομα ηλικίας 30-39 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Ο αριθμός των εισαγωγών δείχνει να σταθεροποιείται σε υψηλά επίπεδα με μια μικρή τάση υποχώρησης με 504 την ημέρα. Θέλω να εξάρω την προσπάθεια που κάνουν οι γιατροί. Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας», είπε αρχικά ο υπουργός Υγείας.

Ευχαρίστησε τους γιατρούς που έχουν επιστρατευθεί είπε ότι το σύστημα τους χρειάζεται. Οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν σήμερα στην επικράτεια είναι 1.542, εκ των οποίων 981 είναι για Covid-19 και 561 για άλλες παθήσεις.

Και μετά ανέφερε τις εισηγήσεις της επιτροπής λοιμοξιωλόγων: «Στους Ναούς να ισχύει 1  άτομο ανά 25 τμ. Στους εξωτερικούς χώρους να τηρείται η ενδεδειγμένη απόσταση 10 μέτρων, διπλή μάσκα για τους εσωτερικούς χώρους, υποχρεωτικό τεστ για τους ιερείς. Τη Μ. Παρασκευή η περιφορά του επιταφίου να γίνει στο προαύλιο του Ναού. Την ημέρα Πάσχα δύο οικογένειες έως 9 άτομα εντός και 12 άτομα σε εξωτερικό χώρο».

Όσο για τον εμβολιασμό τόνισε: «Είναι η λύση στην κρίση της δημόσιας υγείας. Είναι εμφανές στο εξωτερικό και στη χώρα μας, όπως φαίνεται από τα στοιχεία. Κατά κύριο λόγο στις ΜΕΘ είναι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, άρα είναι αυταπόδεικτο. Έχουμε ένα άρτιο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Ενδεχομένως τον Μάϊο να φτάσουμε έως τους 2,5 εκατ. εμβολιασμούς και τον Ιούνιο έως τους 4 εκατ. εμβολιασμούς.

Στόχος μας είναι να εμβολιαστούν άτομα ηλικίας 30-39 ετών με AstraZeneca και γι' αυτό την Μεγάλη Τρίτη θα ανοίξει η πλατφόρμα. Φέρνουμε ειδική διάταξη να γίνονται εμβολιασμοί και σε ιδιωτικά ιατρεία, κλινικές και θεραπευτήρια. Επεκτείνεται ο χρονικός ορίζοντας μέχρι τις πρώτες βραδυνές ώρες, ενώ θα γίνεται εμβολιασμός και Σάββατα και Κυριακές και θα υπάρξει ανάλογο αντίτιμο για τους γιατρούς».