Δένδιας: Δεν είναι δυνατόν να κρύβουμε τις διαφορές με την Τουρκία κάτω απ’ το χαλί

Δένδιας: Δεν είναι δυνατόν να κρύβουμε τις διαφορές με την Τουρκία κάτω απ’ το χαλί

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν

«Δεν βλέπω σκλήρυνση της τουρκικής θέσης στα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά διαπιστώνω μια παγίωση θέσεων που εκφεύγουν της διεθνούς νομιμότητας, κάτι που κάνει την προοπτική επίλυσής τους δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη. Το ζήτημα που αντιμετωπίζουμε μέχρι σήμερα είναι ότι δεν υπάρχει κοινός παρανομαστής όσον αφορά το πλαίσιο επίλυσης της διαφοράς μας», ανέφερε, σε συνέντευξή του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κάνοντας μία αποτίμηση των επαφών του στην Άγκυρα.

Ο κ. Δένδιας συμπλήρωσε ότι η Αθήνα επιθυμεί την οικοδόμηση θετικής ατζέντας, ωστόσο, αυτό, όπως λέει, εξαρτάται και από την Τουρκία. «Δεν είναι δυνατόν να κρύψουμε κάτω από το χαλί τα ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετική αντίληψη και προσέγγιση, αλλά πρέπει να καταβάλλουμε τις απαραίτητες προσπάθειες. Για τον λόγο αυτό, θα συνεχιστούν οι επαφές μας σε πολιτικό επίπεδο» είπε.

Σχετικά με τις διερευνητικές επαφές, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Πρέπει να οριοθετήσουμε την αποκλειστική οικονομική ζώνη και κατ’ επέκταση την υφαλοκρηπίδα με την Τουρκία, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι και το μοναδικό ζήτημα το οποίο συζητούμε στις διερευνητικές επαφές».

Πάντως, ο ίδιος δεν αποκλείει μια συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν όταν το κλίμα είναι κατάλληλο. «Προσκάλεσα τον Τούρκο ομόλογό μου, τον φίλο Μεβλούτ, να επισκεφτεί την Αθήνα σε μια ημερομηνία που θα ορίσουμε από κοινού. Και η συνάντηση αυτή μπορεί να συνεισφέρει στην προετοιμασία μιας κοινής συνάντησης μεταξύ του πρωθυπουργού Μητσοτάκη και του προέδρου Ερντογάν» σημείωσε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...