Νέο φραστικό επεισόδιο με Πολάκη στη Βουλή: «Μη μου κουνάς εμένα το δαχτύλι»

Νέο φραστικό επεισόδιο με Πολάκη στη Βουλή: «Μη μου κουνάς εμένα το δαχτύλι»

Τι συνέβη και προκλήθηκε η ένταση

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα ο Παύλος Πολάκης πρωταγωνίστησε σε φραστικό επεισόδιο που έλαβε χώρα στην αίθουσα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου. Όλα ξεκίνησαν όταν ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε το λόγο επί προσωπικού, θεωρώντας ότι τον έθιξε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Μαραβέγιας, ο οποίος επέκρινε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αναπαραγωγή fake news, προσθέτοντας πως «ο κ. Πολάκης με τα όσα είπε χθες, έκανε έως και τον Κολοκοτρώνη Αριστερό και ΣΥΡΙΖΑ».

Αμέσως ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας ζήτησε τον λόγο για να απαντήσει, με τον προεδρεύων όμως εκείνη την ώρα στην αίθουσα κ. Χαράλαμπο Αθανασίου να μην του δίνει τον λόγο θεωρώντας ότι ο κ. Πολάκης δεν έχει θιγεί επί προσωπικού για να έχει δικαίωμα να απαντήσει.

Η ενέργεια του κ. Αθανασίου να μην δώσει τον λόγο, προκάλεσε την έκρηξη του κ. Πολάκη ο οποίος σηκώθηκε από το έδρανό του και έφθασε μέχρι την έδρα για να διαμαρτυρηθεί λέγοντας χαρακτηριστικά με τη γνωστή κρητική προφορά του: «Μη μου κουνάς εμένα το δαχτύλι». Ο διάλογος που ακολούθησε είχε ως εξής:

Αθανασίου: Δεν έχετε το λόγο κ. Πολάκη. Δεν προκύπτει θέμα προσωπικού.

Πολάκης: Πώς δεν υπάρχει, δώστε μου τον λόγο να σας εξηγήσω.

Αθανασίου: Σύμφωνα με τον Κανονισμό αν ο βουλευτής επιμένει τότε καλείται το Σώμα να αποφασίσει. Ρωτώ λοιπόν τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους αν θεωρούν ότι πρέπει να δοθεί ο λόγος στον κ. Πολάκη.

Πολάκης: Το άρθρο που είπες δεν υπάρχει. Είσαι ψεύτης.

Αθανασίου: Διαβάστε τον Κανονισμό, θα το βρείτε. Μην με αναγκάσετε να σας ανακαλέσω στην τάξη.

Πολάκης: Μη μου κουνάς εμένα το δαχτύλι. Είσαι ψεύτης. Αυτό που κάνετε είναι παρακμή.

Αθανασίου: Είσαι άσχετος.

Πολάκης: Είναι παρακμή. Παρακμή φέρνουν αυτοί που φεύγουν.

Αθανασίου: Δεν έχετε ελευθερία σκέψης. Ρωτήστε τον κοινοβουλευτικό σας εκπρόσωπο. Είστε άσχετος.

Πολάκης: Δεν υπάρχει το άρθρο. Το καταλαβαίνεις; Δεν υπάρχει.

Αθανασίου: Είστε άσχετος…

Σύμφωνα με το άρθρο 68 του Κανονισμού της Βουλής (παρ. 2 και 3), «ο Πρόεδρος μπορεί να μη δώσει το λόγο αν κρίνει ότι δεν υπάρχει προσωπικό ζήτημα. Αν ο ενδιαφερόμενος επιμένει και προκληθούν αμφιβολίες, ο Πρόεδρος μπορεί να ερωτήσει σχετικά τη Βουλή αμέσως. Αν ο Πρόεδρος ή η Βουλή κρίνουν ότι μπορεί να δοθεί ο λόγος, ο ενδιαφερόμενος καλείται να εκθέσει σε ένα λεπτό της ώρας σε τι συνίσταται το προσωπικό ζήτημα».

Παρακαλούμε περιμένετε ...