Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής: Σε καθεστώς παρακολούθησης αναμένεται να θέσει η Ε.Ε την Τουρκία

Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής: Σε καθεστώς παρακολούθησης αναμένεται να θέσει η Ε.Ε την Τουρκία

Δυσαρέσκεια διαφαίνεται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Δυσαρέσκεια διαφαίνεται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ότι αφορά τις ελευθερίες στην Τουρκία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η αποχώρηση της από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, την επομένη μάλιστα συνομιλίας του με τον Σαρλ Μισέλ και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξελήφθη ως προσβολή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται ότι θα αποφασίσει σήμερα να θέσει την Άγκυρα υπό παρακολούθηση ως τον Ιούνιο.

Αν και οι Ευρωπαίοι θα προτιμούσαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με την Άγκυρα έπειτα από μια χρονιά εντάσεων, όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσουν διαδικασία «προοδευτική», βασισμένη «σε όρους και προϋποθέσεις» και «αντιστρέψιμη», όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην επιστολή-πρόσκληση στους ηγέτες ενόψει της συνόδου, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

Στη σύνοδο που θα γίνει, σήμερα και αύριο, μέσω βιντεοδιάσκεψης, λόγω της έξαρσης των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό στην Ευρώπη, δεν διευκολύνεται ο διάλογος.

Αλλά και οι αποφάσεις όσον αφορά την Τουρκία επίσης αναβλήθηκαν για τον Ιούνιο, σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη. Τη δεύτερη ημέρα της συνόδου, οι εργασίες θα είναι σύντομες, εξήγησε.

Ωστόσο η συμμετοχή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο αυτή αναμένεται να οδηγήσει στην αποστολή κοινού αυστηρού μηνύματος στον πρόεδρο της Τουρκίας.