Χατζηδάκης: Θα πληρώνονται οι υπερωρίες και θα ελέγχονται οι εργοδότες

Χατζηδάκης: Θα πληρώνονται οι υπερωρίες και θα ελέγχονται οι εργοδότες

Τι είπε ο Υπουργός Εργασίας για το εργασιακό νομοσχέδιο, τις εκκρεμείς συντάξεις, τα επιδόματα και τα μέτρα στήριξης

Ξεκάθαρες απαντήσεις έδωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, για τις αναστολές εργασίας, τον επιπλέον χρόνο στα εργασιακά, τις εκκρεμείς συντάξεις και τα επιδόματα για ανέργους και επιστήμονες.

Όπως είπε, στον ΑΝΤ1, θα πληρωθούν και τον Απρίλιο οι αναστολές συμβάσεων εργασίας. «Τα μέτρα υπάρχουν για να καλύψουν τα προβλήματα της πανδημίας», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, συμπληρώνοντας ωστόσο πως «τα λεφτά δεν είναι ατελείωτα», υπενθυμίζοντας πως έχουν δοθεί ήδη 35 δισεκατομμύρια ευρώ και θα φτάσουν τα 37 δις.

Εξήγησε πως θα υπάρξει μία προτεραιοποίηση αναφορικά με τους κλάδους που δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα στην περίοδο της πανδημίας, όπως είναι ο τουρισμός, η εστίαση και το λιανεμπόριο. Ειδικότερα για τον τουρισμό, τόνισε πως ετοιμάζεται πακέτο ενίσχυσης για τους εργαζομένους που δεν έχουν επαναπρόσληψη.

Όσον αφορά στις εκκρεμείς συντάξεις, ο κ. Χατζηδάκης είπε πως εκκρεμούν περίπου 150 χιλιάδες. Προχωρήσαμε, είπε, με το μέτρο των προσωρινών συντάξεων, των προκαταβολών με αναδρομικά, που θα δοθούν μέχρι το τέλος Απριλίου, πριν από το Πάσχα.

Για το εργασιακό νομοσχέδιο και τις αντιδράσεις, ξεκαθάρισε πως μεταξύ άλλων προβλέπει ότι κάρτα ηλεκτρονική θα καταγράφει τυχόν παρασπονδίες των εργοδοτών και θα ελέγχονται “μαύρη εργασία” και υπερωρίες. Ειδικότερα στο θέμα των υπερωριών, ήταν ξεκάθαρος πως θα πληρώνονται θα ελέγχονται οι εργοδότες.

Τέλος, επανέλαβε κάτι που έχει πει και στο παρελθόν, πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι «όπως δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις, δεν υπάρχουν και επιχειρήσεις με τους εργαζόμενους στα… κεραμίδια.»