Κικίλιας: Επίταξη ιδιωτών γιατρών εάν δεν ανταποκριθούν να συνδράμουν στο ΕΣΥ

Κικίλιας: Επίταξη ιδιωτών γιατρών εάν δεν ανταποκριθούν να συνδράμουν στο ΕΣΥ

Οριακή η κατάσταση στις ΜΕΘ - Διακομιδές ασθενών από νομό σε νομό όπου χρειάζεται

Με επίταξη ιδιωτών ιατρών εάν δεν ανταποκριθούν στην έκκληση να συνδράμουν στη μάχη κατά της πανδημίας που δίνει το ΕΣΥ, προειδοποίησε σήμερα κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε, ότι βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη καμπή της πανδημίας. Όπως είπε το δυναμικό του ΕΣΥ δίνει καθημερινή μάχη και δήλωσε αισιόδοξος ότι «το τέλος της κρίσης είναι κοντά», αφού η πορεία των εμβολιασμών συνεχίζεται απρόσκοπτα και είναι το κλειδί για την πορεία. Τον Απρίλιο θα κάνουμε 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμούς και έχουμε ήδη κάνει 1.340.000 εμβολιασμούς. Όπως είπε, στον αριθμό εμβολίων του Απριλίου δεν περιλαμβάνονται τα εμβόλια της Johnson & Johnson.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όλη η Ελλάδα γίνεται ενιαία υγειονομική περιφέρεια και όπου χρειάζεται, θα γίνονται διακομιδές σε όμορους νομούς και αεροδιακομιδές. Το ΕΣΥ πιέζεται και ειδικά στην Αττική, αλλά και στην περιφέρεια που παρατηρείται διασπορά του ιού, είπε ο κ. Κικίλιας., Παρέθεσε δε στοιχεία για την αύξηση της δυναμικότητας των κλινών ΜΕΘ και κλινών covid σε όλη την Ελλάδα, ενώ επισήμανε ότι στα νοσοκομεία νοσηλεύονται περίπου 1.000 ασθενείς παραπάνω σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.

Στην Αττική σήμερα λειτουργούν 381 κλίνες ΜΕΘ covid και 2.961 απλές κλίνες. «Το χειρότερο σενάριο ακολούθησε η διασπορά της νόσου», είπε ο υπουργός. Στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας συνδράμει και ο ιδιωτικός τομέας, όπως σημείωσε και παραχωρεί 550 κλίνες. Συνολικά οι κλίνες ΜΕΘ στην Αττική είναι 650. Επίσης το Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός μετατρέπεται σε covid, ενώ το 251 Γ.Ν. Αεροπορίας ενσωματώνεται στο ΕΣΥ. Το ΕΣΥ βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και γίνονται τεράστιες προσπάθειες ενίσχυσής του, κατέληξε.

Όσον αφορά στους ιδιώτες ιατρούς, τους κάλεσε να ανταποκριθούν στην έκκληση να συμβάλουν στη μάχη του ΕΣΥ κατά της πανδημίας, προειδοποιώντας΄ ότι αν δεν συμπληρωθούν τουλάχιστον 200 εθελοντικές συμμετοχές, θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό την επίταξη συγκεκριμένων ειδικοτήτων.