Ανησυχία Κικίλια για την εξέλιξη της πανδημίας: Τεράστια η πίεση στο ΕΣΥ

Ανησυχία Κικίλια για την εξέλιξη της πανδημίας: Τεράστια η πίεση στο ΕΣΥ

«Όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών θα είναι εμβολιασμένοι εντός του Μαΐου»

Αισιόδοξος για την πορεία των εμβολιασμών αλλά ταυτόχρονα ανήσυχος για την πορεία της πανδημίας εμφανίστηκε με δηλώσεις του στον Real Fm o υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

«Τα μέτρα αποδίδουν, αλλά δεν αποδίδουν όπως απέδιδαν στην αρχή της προσπάθειας, πριν από ένα χρόνο. Υπάρχει κόπωση, είναι λογικό» είπε και πρόσθεσε πως «υπάρχει η αίσθηση ότι πρέπει να κινηθεί ο κόσμος, πρέπει να πάρει τις ανάσες του».

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στην πίεση που δέχεται το τελευταίο διάστημα το εθνικό σύστημα υγείας λέγοντας πως από την ημέρα του lockdown στην Αττική, δηλαδή 18 μέρες πριν, έχουν προστεθεί κλίνες Covid στα νοσοκομεία της Αττικής και συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, "τότε είχαμε 1.673 απλές κλίνες Covid, τώρα έχουμε 2.064. Και έχουμε προσθέσει και κλίνες ΜΕΘ-COVID. Είχαμε 229, σήμερα έχουμε 312. Αυτό δείχνει την τεράστια πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάνουν όλοι οι υγειονομικοί μας για να βοηθήσουν τον κόσμο" κατέληξε.

Για την επιχείρηση ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και την πορεία των εμβολιασμών ο Βασίλης Κικίλιας σημείωσε πως σε λίγες ημέρες φτάνουμε το ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς και πως όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών θα είναι εμβολιασμένοι εντός του Μαΐου.

Ο υπουργός υγείας τόνισε ότι τους επόμενους μήνες θα έχουμε πολλαπλάσια εμβόλια και αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να στήσουμε τείχος ανοσίας.

«Δεν δίστασα να ζητήσω παραιτήσεις όταν αποδείχθηκαν παρατυπίες στη διαδικασία του εμβολιασμού» απάντησε ο κ. Βασίλης Κικίλιας σε ερώτηση για παράκαμψη της σειράς των εμβολιασμών.

«Μιλάμε για 7 περιστατικά υπό διερεύνηση στους 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς. 'Αρα, λοιπόν, με τη δική τους λογική θα έπρεπε να εμβολιάζουμε 500-1.000 άτομα την ημέρα και όχι 35.000 άτομα την ημέρα και να έχουμε ένα αστυνομοκρατούμενο σύστημα για κάποιους οι οποίοι δεν σέβονται τους συμπολίτες τους» κατέληξε.

Όσον αφορά τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, είπε ότι ήδη «έχουμε πάρει 120 κρεβάτια ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα και τα έχουμε κάνει non Covid, έτσι ώστε να μετατρέψουμε κλινικές του ΕΣΥ σε Covid. Προχωρούμε σε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα και με θεραπευτήρια τις επόμενες μέρες και θα το ανακοινώσω. Εάν χρειαστεί, και αυτό και το αποδείξαμε στη Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη, το κάναμε. Αλλά θα γίνονται όλα με μέτρο, λελογισμένα και βάσει σχεδίου».