Χατζηδάκης: Ευκαιρία για εργαζόμενους και επιχειρήσεις η τηλε-εργασία

Χατζηδάκης: Ευκαιρία για εργαζόμενους και επιχειρήσεις η τηλε-εργασία

Ο υπουργος Εργασίας τόνισε, ότι πρέπει να ρυθμιστεί σωστά για τήρηση των δικαιωμάτων

Οι βασικοί άξονες του υπό επεξεργασία εργασιακού νομοσχεδίου συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, κατά την τηλεδιάσκεψη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ), που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

Ο κ. Χατζηδάκης, απαντώντας στην παρατήρηση των εκπροσώπων της ΟΤΟΕ ότι ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο των αλλαγών που φέρνει η ψηφιακή εποχή, μεταξύ των οποίων και η τηλε-εργασία, ανέφερε ότι η τηλε-εργασία αποτελεί ευκαιρία τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις, αν ρυθμιστεί σωστά, «με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων και με ειδικές πρόνοιες για επιμέρους ζητήματα, όπως η προστασία των προσωπικών δεδομένων και το δικαίωμα στην αποσύνδεση». Όπως τόνισε, οδηγός για τις ρυθμίσεις που θα έρθουν θα είναι η ευρωπαϊκή εμπειρία. «Το θέμα είναι να αξιοποιηθούν οι τεχνολογικές εξελίξεις για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων εργαζομένων και επιχειρήσεων» υπογράμμισε.

Στον ευρωπαϊκό μέσο όρο παρέπεμψε ο Κ. Χατζηδάκης και για τις ρυθμίσεις που θα συνδέονται με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, κάνοντας ειδική αναφορά σε πρωτοβουλίες, όπως η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, που θα αποτρέψει καταχρήσεις στην τήρηση των ωραρίων.

Αναφερόμενος στις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι στόχος είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Η φιλοσοφία πίσω από το εργασιακό νομοσχέδιο, όπως είπε, είναι η προώθηση της ανταγωνιστικότητας μαζί με τη θωράκιση της κοινωνικής συνοχής και στο πλαίσιο αυτό ανέδειξε τη σημασία της διαβούλευσης με φορείς, όπως η ΟΤΟΕ.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν από πλευράς υπουργείου Εργασίας, πέραν του Κ. Χατζηδάκη, η Γενική Γραμματέας Εργασίας 'Αννα Στρατινάκη και η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παυλίνα Καρασιώτου. Από πλευράς ΟΤΟΕ συμμετείχαν ο πρόεδρος Γιώργος Μότσιος, ο αντιπρόεδρος Σωτήρης Σαξώνης και ο γενικός γραμματέας Γιώργος Καλλίρης.