Νέες προκλήσεις του Ομέρ Τσελίκ για την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο

Νέες προκλήσεις του Ομέρ Τσελίκ για την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο

Ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν επιτέθηκε προσωπικά στον Νίκο Δένδια

Σε νέες προκλήσεις κατά της Ελλάδας και της κυριαρχίας της σε αέρα και θάλασσα στο Αιγαίο προχώρησε ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, μόλις δύο ημέρες μετά την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, ενώ επιτέθηκε προσωπικά στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την συνεδρίαση του Κεντρικού Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΑΚΡ στην Άγκυρα, ο Τσελίκ είπε, ότι «η Τουρκία περιμένει, η Ελλάδα να υιοθετήσει θετική στάση στις διερευνητικές συνομιλίες, που έχουν στόχο να επιλύσουν πολλά διμερή ζητήματα» και πρόσθεσε ότι «τίποτα δεν θα επιτευχθεί στις συνομιλίες, εάν υπάρξει μια στάση κατά της Τουρκίας», όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Υποστήριξε ακόμα, ότι «η Τουρκία ως χώρα που πιστεύει στη διπλωματία, προσήλθε στις συνομιλίες με θετική στάση», ενώ υπογράμμισε, ότι οι Τούρκοι διπλωμάτες εργάζονται για να «υποστηρίξουν την ειρήνη και να αποτρέψουν συγκρούσεις». Ανέφερε επίσης, ότι «η Άγκυρα θέλει να γυρίσει σελίδα στις σχέσεις της με την Αθήνα, σημειώνοντας ότι «περιμένουμε να είναι προσεκτικοί στη γλώσσα που χρησιμοποιούν κατά της Τουρκίας».

Στη συνέχεια ωστόσο επανέφερε τις προκλητικές θέσεις της Τουρκίας, λέγοντας ότι «ενώ αυτή η διαδικασία εξελισσόταν, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δυστυχώς έκανε πολύ αρνητικές δηλώσεις για την ελληνική μειονότητα στην Τουρκία». Επιτέθηκε δε προσωπικά στον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια, λέγοντας ότι «αυτός ο υπουργός Εξωτερικών πρέπει να απέχει από αυτές τις αρνητικές προσεγγίσεις. Οι NAVTEX και οι NOTAM που έχουν εκδώσει στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο, οι δραστηριότητες που έχουν κάνει για να αυξήσουν άδικα τις περιοχές κυριαρχίας τους στη θάλασσα και στον αέρα ή ο εξοπλισμός των αποκρατικοποιημένων νησιών δεν αποτελούν σωστές δραστηριότητες».