Μητσοτάκης: Υπάρχει συμμόρφωση με τα μέτρα – Πρέπει να δείξουμε προσοχή στις μεταλλάξεις

Μητσοτάκης: Υπάρχει συμμόρφωση με τα μέτρα – Πρέπει να δείξουμε προσοχή στις μεταλλάξεις

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός για τις εξελίξεις με την πανδημία

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σκαελλαροπούλου επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεών τους για την πορεία της πανδημίας.

Οι δυο τους συζήτησαν για τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα, λέγοντας πως αν και έχουμε από τα καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα, αυτό μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως υπήρξε αρκετά μεγάλη συμμόρφωση με τα μέτρα παρά το μερικό άνοιγμα της αγοράς, άρα υπάρχει σιγουριά ότι δεν θα έχουμε πρόσθετα προβλήματα. Σχετικά με τις μεταλλάξεις ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεδομένης της αύξησης κινητικότητας και των μεταλλάξεων, οφείλουμε να παρακολουθούμε στενά τα δεδομένα και να δίνουμε χρόνο ανάμεσα στις αποφάσεις μας».

Για τους εμβολιασμούς τόνισε ότι χθες έγιναν σχεδόν 20.000 εμβολιασμοί και σήμερα ή αύριο θα φτάσουμε συνολικά τους 200.000. «Θα μπορούσαμε πολύ περισσότερους αλλά είμαστε εξαρτημένοι από ευρωπαϊκές συμφωνίες αγορών». Όσον αφορά τις παραδόσεις των εμβολίων, ο πρωθυπουργός επεσήμανε: «Έχουμε ασκήσει μεγάλη πίεση στις φαρμακευτικές ώστε να τιμήσουν τα συμβόλαια».

Συμπλήρωσε ότι «εκτιμούμε ότι θα έχουμε και ένα ακόμα εμβόλιο το οποίο πιστεύω ότι θα εγκριθεί από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων και θα προστεθεί στη φαρέτρα των εμβολίων, αλλά ήταν και πάρα πολύ σωστή, ξέρετε, η στρατηγική μας να διαφυλάξουμε τη δεύτερη δόση, ώστε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι αυτοί που θα εμβολιαστούν θα μπορούν να κάνουν τη δεύτερη δόση εντός των χρονικών ορίων για τα οποία τα εμβόλια έχουν πάρει έγκριση. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες επέλεξαν μια διαφορετική στρατηγική και καθώς δεν έχουν αυτή τη στιγμή εμβόλια, γιατί υπήρχαν κάποιες καθυστερήσεις, αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα σε αυτή τη διαδικασία. Το εμβόλιο σύμφωνα με τους ειδικούς, προστατεύει όταν έχουν γίνει και οι δύο δόσεις». Τέλος, αναφέρθηκε στις συγκινητικές εικόνες ηλικιωμένων και την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών.

Από την πλευρά της η κ. Σακελλαροπούλου είπε πως «πρέπει να παραμένουμε σε εγρήγορση γιατί ο ιός είναι μια συνεχής και ενεργή απειλή. Είναι πράγματι αναγκαίο, όπως το είπατε και εσείς, το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και των σχολείων να γίνει με τη μεγαλύτερη υπευθυνότητα, αυτή που επιδείξαμε ως τώρα. Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο ώστε αυτό το στοίχημα να το κερδίσουμε για το καλό όλης της κοινωνίας».

Παράλληλα, τόνισε ότι ελπίζει να «είναι προσωρινές οι δυσκολίες στην παράδοση των εμβολίων, ώστε να καταφέρουμε και εμείς, μαζί με όλη την Ευρώπη μέσα στους επόμενους μήνες, να φτάσουμε στην ανοσία της κοινότητας. Όπως φαίνεται, είναι η μόνη μας άμυνα απέναντι στην πανδημία αυτή τη στιγμή».