Μητσοτάκης: Μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 2.000.000 συμπολίτες μας

Μητσοτάκης: Μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 2.000.000 συμπολίτες μας

Τι είπε για το άνοιγμα της αγοράς και τα σενάρια των εκλογών

Για την πανδημία, τα εθνικά θέματα και την οικονομία μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

Για την κριτική όσον αφορά τη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας

«Σε καμιά περίπτωση δεν αψηφήσαμε το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος. Εξ ου και προετοιμαστήκαμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Για όλες τις χώρες το δεύτερο κύμα ήταν πιο βίαιο. Η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η πανδημία υποχωρεί και τα επίσημα δεδομένα το δείχνουν αυτό.

Η αλήθεια είναι ότι ουδέποτε η Επιτροπή μας εισηγήθηκε για τη Θεσσαλονίκη κλείσιμο πριν την 26η Οκτωβρίου. Ήμασταν συνεπείς με βάση τα στοιχεία που γνωρίζαμε αν και υπήρχαν επιμέρους απόψεις που δεν ταυτίζονται πάντα με την τελική απόφαση της Επιτροπής. Έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για τη στήριξη των νοσοκομείων και του δυναμικού τους».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «παντελώς ανερμάτιστη» την κριτική που πολλές φορές ακούει επισημαίνοντας ότι παρ' όλ αυτά δεν πρέπει να υπονομεύεται η εθνική προσπάθεια. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της Ευρώπης σήμερα, είπε και έδειξε έναν χάρτη με τα κρούσματα σε όλες τις χώρες.

«Θα συγκρίνουμε το Μάτι με μια παγκόσμια πανδημία;», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχόλια που του μετέφερε ο Νίκος Χατζηνικολάου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την τραγικότητα του να συγκρίνει κανείς θανάτους.

«Αυτό που βλέπουμε στην Ελλάδα δεν είναι αντιπολίτευση. Είναι απογοήτευση», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Παρέπεμψε στη συζήτηση που θα διεξαχθεί την Παρασκευή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση.

«Η Ελλάδα από την αρχή προσαρμόστηκε και συμμετείχε στη μεγάλη προσπάθεια της Ευρώπης για προμήθεια του εμβολίου. Ήταν επιτυχία της Ευρώπης ότι αγοράσαμε το εμβόλιο όλοι μαζί», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Έχουμε προαγοράσει τον διπλάσιο αριθμό εμβολίων απ' ό, τι χρειαζόμαστε. Έχουμε επαρκέστατα εμβόλια ειδικά από τον Απρίλιο και μετά, θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες. Ο ρυθμός των εμβολίων σταδιακά αυξάνεται, διαβεβαίωσε.

Για τις ανησυχίες του κόσμου του Τουρισμού για το φετινό καλοκαίρι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «θα έχουμε μέχρι τα τέλη Μαρτίου περί τα 4 εκατομμύρια εμβόλια οπότε θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 2.000.000 συμπολίτες μας.

Από τον Φεβρουάριο θα δημιουργηθούν τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που θα μπορούν να εξυπηρετούν μαζικούς εμβολιασμούς.

Έστειλα επιστολή στην πρόεδρο της Κομιστίον, κ. Φον Ντερ Λάιεν για την έγκριση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού».

Εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος για το ότι «θα είναι εφικτό να μπορούμε να υποδεχθούμε με ασφάλεια εκατομμύρια επισκεπτών αυτό το καλοκαίρι». Εξήγησε ότι «είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, κάνουμε καλύτερη ιχνηλάτιση, ενώ συμβάλλει η βελτίωση του ΕΣΥ και ο εμβολιασμός. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να σώσουμε τη φετινή περίοδο και θα είναι πολύ καλύτερη από την περυσινή», είπε.

Εξήγησε ότι δεν υπάρχει συσχέτιση του δεύτερου κύματος που ήρθε αρχές Νοεμβρίου και δεν ήρθε σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση. Επίσης ότι δεν υπάρχει ένα τείχος ανοσίας. Υπάρχει το πρώτο που είναι ο εμβολιασμός πολιτών που κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό γι αυτό και έγινε προτεραιοποίηση κι ύστερα έρχεται ο μαζικός εμβολιασμός. Εκτιμώ ότι μέχρι τον Ιούνιο να έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού, τόνισε.

Για την αγορά εμβολίων και εκτός πλαισίου ΕΕ

«Αυτό θα είχε νόημα για να καλυφθούν οι ανάγκες των δύο επόμενων μηνών. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να παραβιάσουμε τις ευρωπαϊκές συμφωνίες», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε πως στο οικονομικό επίπεδο αυτό που πέτυχε η Ευρώπη τον Ιούλιο ήταν ένα άλμα, με πολύ σημαντικό το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό τον περασμένο Μάρτιο δεν φαινόταν καν εφικτό. Εκτίμησε επίσης ότι δεν θα καθυστερήσει η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

«Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι για την ορθότητα των επιλογών που έχουμε κάνει», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με τον μηχανισμό στη χώρα μας για τον εμβολιασμό επανέλαβε ότι είναι η πιο σύνθετη άσκηση που έχει αναλάβει το ελληνικό δημόσιο εδώ και καιρό.

Επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό να πείσουμε τους διστακτικούς συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Εάν υπήρχε σοβαρή παρενέργεια θα το είχαμε μάθει γιατί έχουν γίνει εκατομμύρια εμβολιασμοί. Τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή και αποτελεσματικά.

Για τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι γνωρίζει πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία και επανέλαβε ότι το Κράτος ήταν και θα είναι δίπλα στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους.

Υπογράμμισε ότι το Κράτος κινήθηκε με ταχύτητα και διάρκεια, χωρίς να ξοδέψει όλα τα χρήματα από την αρχή αλλά με στρατηγική και σχέδιο.

Επεσήμανε ότι θα συνεχιστεί η επιστρεπτέα προκαταβολή για όσο χρόνο χρειαστεί αλλά δεν μπορούμε να λειτουργούμε με κλειστή μονίμως την αγορά.

«Ένας απ' τους λόγους που καταβάλουμε την προσπάθεια δεν είναι μόνο για να σώσουμε ζωές αλλά και για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε και πάλι την οικονομική δραστηριότητα», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν είμαι εγώ αυτός που θα υποδείξει στην Επιτροπή τι θα αποφασίσει. Όμως το click away δούλεψε και είμαστε σήμερα σε καλύτερο επίπεδο απ' ό, τι στις 15 Δεκεμβρίου».

Πρόσθεσε επίσης ότι με δική του απόφαση, έκανε κάτι πιο σκληρό από τις συστάσεις των ειδικών κλείνοντας για δύο εβδομάδες στις αρχές Ιανουαρίου την αγορά, για να προλάβουμε τις όποιες κακές συνέπειες από τη σχετική χαλαρότητα των εορτών. Οι πολίτες συμμορφώθηκαν, τόνισε ο πρωθυπουργός. Τόνισε επίσης πως ο βαθμός απόκλισης της συμπεριφοράς των πολιτών από τις υποδείξεις των ειδικών είναι μικρότερος σε σχέση με άλλες χώρες.

Υπήρξε διαφωνία για τον εορτασμό των Θεοφανείων με την Εκκλησία αλλά τα προβλήματα ξεπεράστηκαν και η Εκκλησία συμμορφώθηκε, σχολίασε επίσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου.

Για τα δάνεια, υπήρχε το πρόγραμμα Γέφυρα και θα υπάρξει και νέο πρόγραμμα ενώ υπάρχει και καθεστώς αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους πληττόμενους.

«Το βασικό μας μέλημα είναι να βοηθήσουμε το εμπόριο να ξεστοκάρει», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι προτιμά από τη λέξη ευθύνη τη λέξη υπευθυνότητα.

Ο Νίκος Χατζηνικολάου μετέφερε αιτήματα από τον κλάδο των ξεναγών και από τον τομέα του πολιτισμού. «Θα σταθούμε δίπλα στον καθένα και την καθεμιά που έχουν ανάγκη», τόνισε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενίσχυσης του τομέα του πολιτισμού.

Τόνισε ακόμη ότι έχει φροντίσει για να διαμορφωθούν αντικειμενικά κριτήρια για την κατανομή της διαφήμισης για τον εμβολιασμό.

Για τα εθνικά θέματα και την προοπτική των διερευνητικών επαφών

Επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έθεσε από την αρχή συγκεκριμένο πλαίσιο για την επανάληψη των διερευνητικών επαφών.

Αντικείμενο των διερευνητικών επαφών είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογράμμισε τη σημασία των συμφωνιών με Αίγυπτο και Ιταλία.

Σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις θα έχει συνέπειες, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας αναλυτικά το τι έχει γίνει από την κυβέρνησή του σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, με το χτίσιμο συμμαχιών και τη χάραξη ξεκάθαρης στρατηγικής. «Φυλάμε τα σύνορά μας με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή», υπογράμμισε επίσης ο πρωθυπουργός.

Μίλησε επίσης για τις κόκκινες γραμμές στο τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου και δήλωσε αισιόδοξος ότι το 2021 θα είναι καλύτερο από το 2020.

Εξέφρασε ουσιαστικά την αισιοδοξία ότι θα βρούμε ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης συνεννόησης και επίλυσης της μοναδικής διαφοράς που μπορούμε να συζητήσουμε με την Τουρκία.

Για την υπόθεση Novartis

«Ό,τι έλεγα τον Φεβρουάριο του 2018, τα ίδια υποστηρίζω και σήμερα». Ότι δηλαδή η χώρα θα διεκδικήσει χρήματα από τη Novartis αλλά δεν εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα.

Από την υπόθεση αυτή μάθαμε, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τα πέντε χρόνια στην ηγεσία της ΝΔΔ

«Πράγματι περνάει γρήγορα ο χρόνος. Είχα δεσμευτεί για ανανέωση, διεύρυνση και μεταρρυθμίσεις και αυτές τις δεσμεύσεις υπηρετώ», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Τιμώ και αξιοποιώ όλα τα στελέχη, και η ΝΔ σήμερα είναι η κυρίαρχη δύναμη σε αυτό που αποκαλούμε πολιτικό κέντρο» επεσήμανε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας ότι «όσοι περιμένουν σκληρή δουλειά, αποτελεσματικότητα και διαφάνεια, εκφράζονται από τη ΝΔ».

«Η πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσει αυτή η κυβέρνηση την τετραετία. Δεν θα είναι το 2021 εκλογική χρονιά. Έχουμε μια συμπαγή και αποτελεσματική κοινοβουλευτική ομάδα, έχουμε απόθεμα εμπιστοσύνης και στόχος είναι να ξαναβάλουμε τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης», τόνισε κλείνοντας τη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός.