Στην Μέρκελ στρέφεται ο Ερντογάν με επίθεση κατά της Ελλάδας

Στην Μέρκελ στρέφεται ο Ερντογάν με επίθεση κατά της Ελλάδας

Ο Τούρκος Πρόεδρος συνεχάρη της Γερμανίδα Καγκελάριο για τη στάση της στη Σύνοδο Κορυφής

Πολύωρη τηλεδιάσκεψη με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία κατηγόρησε την Ελλάδα, ότι αποφεύγει τις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα, ενώ έθεσε και το προσφυγικό ζήτημα, ζητώντας την ενεργοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, δηλαδή να του δοθούν περισσότερα χρήματα.

Όπως αναφέρει η Yeni Safak, ο Ερντογάν δήλωσε, ότι θέλει να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και ευχαρίστησε τη Μέρκελ για την εποικοδομητική συνεισφορά της, όπως είπε, στην διαμόρφωση των συμπερασμάτων για την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην συμπερίληψη στην έκθεση συμπερασμάτων στην θετική ατζέντα και τα αμοιβαία οφέλη για ΕΕ και Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτό ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε επικαιροποίηση της συμφωνίας του προσφυγικού, καθώς υποστήριξε, ότι αυτό αποτελεί «κλειδί», για να υπάρξει μια θετική ατζέντα μεταξύ των δύο πλευρών. Αναφερόμενος στην Ελλάδα, υποστήριξε ότι παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες, δηλώνοντας ότι η Άγκυρα είνβαι έτοιμη γι' αυτό, η Αθήνα προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες απογεύγει τις συνομιλίες. Υποστήριξε δε στην Γερμανίδα Καγκελάριο, ότι η Τουρκία εξακολουθεί να επιδεικνύει καλή θέληση και εποικοδομητική στάση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τέλος, υποστήριξε ότι χάθηκαν δύο χρόνια στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ εξαιτίας των απαιτήσεων κάλοιων κρατών-μελών της ΕΕ, στο πλαίσιο των συμφερόντων τους, φωτογραφίζοντας την Ελλάδα και την Κύπρο.