Μητσοτάκης: Η απειλή των κυρώσεων είναι το καλύτερο εργαλείο πίεσης

Μητσοτάκης: Η απειλή των κυρώσεων είναι το καλύτερο εργαλείο πίεσης

Η αποχή από παράνομες δραστηριότητες είναι προϋπόθεση στο κείμενο συμπερασμάτων διευκρίνισε ο πρωθυπουργός

Για ένα ακόμα βήμα που έκανε η Ευρώπη έναντι της τουρκικής προκλητικότητας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας διευρύνοντας τη λίστα προσώπων και οντοτήτων που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν σταμάτησε όμως εδώ, έδωσε εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, αλλά και στην Επιτροπή, να υποβάλουν, το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2021, γραπτή έκθεση που θα άφορα ολοκληρωμένα όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων και θα περιλαμβάνονται σε αυτή όλα τα εργαλεία και η επέκταση των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Η καταδίκη της Ευρώπης υπήρξε απολύτως κατηγορηματική, η γείτονα χώρα καλείται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Η αποχή από παράνομες δραστηριότητες είναι προϋπόθεση στο κείμενο συμπερασμάτων» διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα. Συνήθως η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά, που αποτελεί και την πιο ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά. Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, η απειλή κυρώσεων όμως, είναι το καλύτερο εργαλείο πίεσης για να αλλάξει συμπεριφορά η Τουρκία» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Διευκρίνισε ότι «δεν θέλουμε την Τουρκία να είναι ένας προκλητικός και επιθετικός γείτονας, δεν είναι προς όφελος κανενός. Αν επιμένει να συνεχίσει, υπάρχουν πια κυρώσεις. Ήδη αποφασίστηκαν οι πρώτες, και στον ορίζοντα θα υπάρχει ένα ουσιαστικό πλαίσιο κυρώσεων με μεγαλύτερο οικονομικό αντίκτυπο».

«Η φιλοσοφία της σχέσης ΕΕ – Τουρκίας εξακολουθεί στον πυρήνα της να ισχύει, η Τουρκία καλείται να αλλάξει συμπεριφορά να αντιληφθεί ότι η πολιτική αυτή είναι αδιέξοδη με κόστος για τον τούρκικο λαό, και πιστεύω ότι έχει γίνει απολύτως αντιληπτό ότι η Ευρώπη, με τους δικούς της ρυθμούς, κινείται ενωμένη στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο, και είναι παρούσα στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εξελίξεις που αφορούν και την ίδια» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Στο ζήτημα του προσφυγικού, ανέφερε ότι στο κείμενο συμπερασμάτων αφενός τονίζεται η βούληση της ΕΕ να στηρίξει την Τουρκία, αφετέρου γίνεται σαφής επισήμανση, ότι η Τουρκία πρέπει να συνεργαστεί και να αντιμετωπίσει τα δίκτυα διακινητών για να περιοριστούν οι ροές στο Αιγαίο, να μην εργαλειοποιείται η ανθρωπινή ζωή και να μη χρησιμοποιούνται άνθρωποι ως εργαλεία για τις γεωπολιτικές επιδιώξεις της γείτονος.

Για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης

Αναφερόμενος στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Μητσοτάκης είπε, ότι «επιτέλους μετά από 6 μήνες, μετά τον Ιούλιο του 2020 όταν πάρθηκε επί της αρχής η απόφαση για τον προϋπολογισμό για την επόμενη 6ετία και για το Ταμείο Ανάκαμψης καταφέραμε και λύσαμε την τελευταία εκκρεμότητα η οποία υπήρχε και έτσι ξεκλειδώνουν οριστικά για την πατρίδα μας 72 δις ευρώ».

Πρόσθεσε ότι «εδώ και μήνες υπήρχε ένα πρόβλημα το οποίο προέκυπτε από το γεγονός ότι η Πολωνία και η Ουγγαρία είχαν εγείρει ουσιαστικά ζητήματα σχετικά με την ερμηνεία της διάταξης περί κράτους δικαίου. Αυτό το ζήτημα επιλύθηκε μετά από κοπιώδεις διαπραγματεύσεις τις οποίες ανέλαβε η γερμανική προεδρία και έτσι μπαίνουμε στο 2021 με οριστικοποιημένο τον προϋπολογισμό της ένωσης για την επόμενη 6ετία και με όλους σε θέση εκκίνησης προκειμένου να τρέξουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις διαδικασίες για το Ταμείο Ανάκαμψης».

Επίσης σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες που έχει ήδη υποβάλει το προσχέδιο της στην ευρωπαϊκή επιτροπή και έχει γίνει δεκτό με πολύ κολακευτικά σχόλια.

Για τις αποφάσεις για την κλιματική αλλαγή

Ως προς τις αποφάσεις για την κλιματική αλλαγή, ο πρωθυπουργός είπε, ότι «μετά από μια δεκάωρη διαπραγμάτευση, κάμφθηκαν και οι τελευταίες αντιδράσεις κάποιων κρατών μελών και επετεύχθη συμφωνία για την μείωση των εκπομπών του αερίου των θερμοκηπίων κατά 55% μέχρι το 2030». «Η Ευρώπη ξαναμπαίνει δυναμικά από τη θέση πρωταγωνιστή σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια» είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα εξοικονομώ-αυτονομώ που εξήγγειλε πριν από δύο ημέρες και αρχίζει να τρέχει από σήμερα.

«Είναι ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα 3 δισ. ευρώ το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα σε πάνω από 150.000 νοικοκυριά να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα σπίτια τους να έχουν χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και καλύτερη ποιότητα ζωής, δημιουργώντας και πολλές νέες θέσεις απασχόλησης και στηρίζοντας την εγχώρια βιομηχανία δομικών υλικών» υπογράμμισε.