Θωρακίζεται η Πολεμική Αεροπορία: Μετά τα Rafale, η Αθήνα ζήτησε αμερικανικά F-35

Θωρακίζεται η Πολεμική Αεροπορία: Μετά τα Rafale, η Αθήνα ζήτησε αμερικανικά F-35

Επίσημο αίτημα της Αθήνας προς την Ουάσιγκτον για την αγορά μαχητικών- Στο σχεδιασμό και η απόκτηση φρεγατών

Τα γαλλικά μαχητικά Rafale φαίνεται ότι δεν θα είναι τα μόνα νέα αποκτήματα της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η Αθήνα επισπεύδει και το σχεδιασμό της για την απόκτηση υπερσύγχρονων F-35 τα οποία σχεδιαζόταν να πάρει η Τουρκία, πριν η αγορά ακυρωθεί λόγω της απόκτησης από την Άγκυρα των ρωσικών S-400.

Ειδικότερα, πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για προμήθεια 18 γαλλικών μαχητικών (έξι καινούρια και 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα), η ελληνική κυβέρνηση απευθύνθηκε επισήμως στην Ουάσιγκτον ζητώντας να προχωρήσει άμεσα η αγορά χονδρικά μιας μοίρας (18 με 24 αεροσκάφη) των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών stealth πέμπτης γενιάς που μαζί με τα Rafale θα αλλάξουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο.

Το επίσημο αίτημα εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Letter of Request - LOR) που συντάχθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εστάλη στην αμερικανική κυβέρνηση, δέκα μέρες πριν, στις 6 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για καινούργια και μεταχειρισμένα F-35, την ακριβή αναλογία των οποίων αναμένεται να δούμε. Πάντως, η Αθήνα θέλει να προμηθευτεί άμεσα, έως το 2021, τα πρώτα έξι μαχητικά τα οποία είναι ήδη έτοιμα, ελαφρώς μεταχειρισμένα.

Παράλληλα, επί τάπητος βρίσκεται και σχεδιασμός για φρεγάτες πολλαπλών ρόλων (MMSC) με την Αθήνα να έχει προαναγγείλει τέσσερις. Προς την κατεύθυνση αυτό η κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία με τις ΗΠΑ, με δύο ή τρεις από τις φρεγάτες να κατασκευάζονται σε ελληνικά ναυπηγεία.