Σκυλακάκης για νέο lockdown:  Έως τον Δεκέμβριο θα έχουμε πρόσθετες δαπάνες 2,3 δισ. ευρώ

Σκυλακάκης για νέο lockdown:  Έως τον Δεκέμβριο θα έχουμε πρόσθετες δαπάνες 2,3 δισ. ευρώ

«Ό,τι και να γίνει με την πανδημία δεν υπάρχει περίπτωση να καταπέσει η ελληνική οικονομία»

«Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε την οικονομία να καταπέσει, ό,τι και αν γίνει στο μέτωπο της πανδημίας» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ.

«Μπορεί να χρειαστούν δημοσιονομικές ή άλλες παρεμβάσεις τους προσεχείς μήνες. Ο σχεδιασμός μας είναι αυτές οι παρεμβάσεις να διαρκέσουν μέχρι τον Μάρτιο με Απρίλιο του 2021 που εκτιμούμε ότι η πανδημία θα μειώνεται εάν βέβαια έχουμε εμβόλιο μέχρι τότε», ενώ για την επιστρεπτέα προκαταβολή το μέλος της κυβέρνησης τονίζει ότι κατά 50% δεν θα είναι επί της ουσίας επιστρεπτέα, θα είναι ενίσχυση καθώς δεν θα κληθούν οι δικαιούχοι να επιστρέψουν τα χρήματα.

«Επίσης αυτή τη φορά αυτή η επιστρεπτέα προκαταβολή θα περιλαμβάνει και τις ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούν εργαζόμενους αρκεί να αποδεικνύουν ότι έχουν μείωση του τζίρου τους και να μην διαθέτουν ταμειακή μηχανή. Για τις επιχειρήσεις που δεν θα δραστηριοποιηθούν, όπως για παράδειγμα αυτές που ανήκουν στον κλάδο της εστίασης, προβλέπεται αναστολή του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών και αναστολή συμβάσεων εργασίας. Ένα κομμάτι του προσωπικού ή όλο το προσωπικό θα το καλύπτει το κράτος».

Τέλος ο κ. Σκυλακάκης εκτίμησε ότι έως τον Δεκέμβριο θα έχουμε πρόσθετες δαπάνες που συνδέονται με το νέο μερικό lockdown της τάξης των 2,3 δισ. ευρώ, ενώ «όσον αφορά τις απώλειες εσόδων αναμένεται να κυμανθούν περίπου στο μισό σε σχέση με τις δαπάνες που θα έχουμε».