Τουρκική προκλητικότητα: Μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου το Oruc Reis

Τουρκική προκλητικότητα: Μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου το Oruc Reis

Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις εργασίες μας στην ανατολική Μεσόγειο

Έως και 27 Οκτωβρίου θα παραμείνει το Oruc Reis μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου σύμφωνα με τη νέα τουρκική NAVTEX που εκδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, δήλωσε ότι το τουρκικό ερευνητικό βρίσκεται στη μέση του προγράμματος σημειώνοντας την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να συνεχιστούν οι εργασίες για ακόμα δύο μήνες.

«Το πλοίο Oruc Reis, το οποίο το τελευταίο διάστημα συζητήθηκε ιδιαίτερα, συνεχίζει τις εργασίες του νότια του Κας, εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας. Εμείς εκεί έχουμε επιπλέον εργασίες περίπου δύο μηνών. Δηλαδή είμαστε στη μέση του προγράμματός μας. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις εργασίες μας στην ανατολική Μεσόγειο, στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, των συμφερόντων και των δικαιωμάτων μας», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, σε ομιλία του προς τους αξιωματικούς του τουρκικού στρατού, αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη διαλόγου με στόχο την επίλυση των προβλημάτων Ελλάδας – Τουρκίας, επανέλαβε τα περί «Γαλάζιας Πατρίδας» υπογραμμίζοντας ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδα εκτείνεται στο μεγαλύτερο μέρος της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

«Η κυριαρχία της Γαλάζιας Πατρίδας μας, η ασφάλεια της ανεξαρτησίας μας, αυτή είναι η ευθύνη μας. Τασσόμαστε υπέρ του διαλόγου, έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο και ότι δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων μας. Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό», ανέφερε ο Ακάρ και συμπλήρωσε ότι «όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι είμαστε αποφασισμένοι, πως είμαστε επίσης ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και συμφέροντά μας, πως θα ρισκάρουμε τα πάντα για τον σκοπό μας».

2
σχόλια
  1. avatar Α.Τ

    Το "δικαίωμα" για τετελεσμένα κ. Ακάρ φαίνεται να το έχει η τουρκία, με ποιο τρανταχτό παράδειγμα την εισβολή και κατοχή της ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, όσο για την Ελλάδα επιτρέψτε της να έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται την εθνική της κυριαρχία, την οποία απροσχημάτιστα εποφθαλμιά τε.

  2. avatar Θ.Τ

    H τουρκική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις έρευνες στην ανατολική μεσόγειο κάνοντας εξαγωγή της εσωτερικής κρίσης που μαστίζει την τουρκία και είναι εκτός από οικονομική κυρίως κρίση δημοκρατίας. Οι εθνικιστικές κορώνες από διάφορα φερέφωνα του ερντογκάν έχουν σκοπό να σταθεροποιούν τον σουλτάνο στη θέση του, αλλά και τα επεκτατικά σχέδιά τους.

Παρακαλούμε περιμένετε ...