«Μπλόκο» της Γερμανίας σε αποφάσεις για κυρώσεις κατά της Τουρκίας

«Μπλόκο» της Γερμανίας σε αποφάσεις για κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Το θέμα των νέων τουρκικών προκλήσεων θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αλλά δεν θα ληφθούν αποφάσεις

Η Γερμανία καταδικάζει τις πρόσφατες ενέργειες της Άγκυρας, αλλά επιμένει σε μια στρατηγική αποκλιμάκωσης μέσω της διπλωματίας, ενώ κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο επισημαίνει, ότι η Αθήνα δεν έχει επίσημα εισηγηθεί κυρώσεις στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες, θα συζητηθεί μεν το θέμα της Τουρκίας, εφόσον το θέτουν Ελλάδα και Λευκωσία, αλλά δεν πρόκειται να αποφασισθούν κυρώσεις, εκτιμά κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο. Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει, ότι θα ακολουθηθεί η ατζέντα στην οποία είχαν συμφωνήσει στη Σύνοδο πριν από δύο εβδομάδες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ. Αυτό σημαίνει, ότι οι όποιες αποφάσεις αφορούν την Άγκυρα, θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. «Δεν νομίζω», δήλωσε η ίδια πηγή, «ότι δύο εβδομάδες αργότερα θα έχουν αλλάξει όλα πλήρως».

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής κυβέρνησης, θέμα κυρώσεων δεν έχουν θέσει άλλωστε επίσημα μέχρι στιγμής ούτε η Αθήνα, ούτε η Λευκωσία. Η ευκαιρία να τεθεί την Τρίτη το ζήτημα, στη συνεδρίαση του Συμβούλιου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που προετοιμάζει τις Συνόδους, δεν αξιοποιήθηκε. Χθες πάντως ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει στην Αθήνα παρουσία του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, ότι θα ζητήσει από τη Σύνοδο να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.

Ο Κώστας Συμεωνίδης από την DW εξήγησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ότι η φράση - κλειδί της γερμανικής κυβερνητικής πηγής, ήταν πως παρότι προϋπόθεση για τον διάλογο είναι να μην υπάρχουν προκλήσεις, «αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όταν προκύπτουν προκλήσεις θα πρέπει αυτόματα να αντιδρούμε με κυρώσεις».