Σκυλακάκης: Η τήρηση του προϋπολογισμού για το 2021 εξαρτάται από την πανδημία

Σκυλακάκης: Η τήρηση του προϋπολογισμού για το 2021 εξαρτάται από την πανδημία

Το αισιόδοξο και το απαισιόδοξο σενάριο ανέπτυξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών

«Ο συζητούμενος προϋπολογισμός καθίσταται αβέβαιος ως προς την τήρησή του εξαιτίας της εξελισσόμενης πανδημίας» τόνισε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής όπου συζητείται το προσχέδιο.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, ο προϋπολογισμός του 2021 έχει ως βασική υπόθεση το γεγονός, ότι οι σοβαρές επιπτώσεις του κοροναϊού στην οικονομία θα διαρκέσουν μέχρι και τον Απρίλιο του 2021. «Αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο σε σχέση με την πανδημία» επεσήμανε και αναφερόμενος στο απαισιόδοξο σενάριο, είπε, ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάνει την υπόθεση, ότι θα σέρνεται η πανδημία τα επόμενα δύο χρόνια. Το τι θα συμβεί, δεν το γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή. Δεν έχουμε πλήρη γνώση».

Το δεύτερο σενάριο όπως επεσήμανε ο κ. Σκυλακάκης «εμπεριέχει πολύ βαρύτερες επιπτώσεις στον τουρισμό και πλήρη μέτρα όλο το β’ τρίμηνο του 2021. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να αντιμετωπίσουμε και τα δύο σενάρια. Το 2021 έχουμε δημοσιονομική δυνατότητα λόγω της ρήτρας γενικής διαφυγής και πολύ ικανοποιητική πρόσβαση στις αγορές. Από το 2022 όμως και μετά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να διατηρήσουμε δημοσιονομική ευστάθεια».

Τέλος, αν και είναι γνωστή η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την υγειονομική κρίση, ο κ. Σκυλακάκης εμφανίστηκε ικανοποιημένος για το γεγονός ότι έχει εμπεδωθεί μια κουλτούρα πληρωμών, καθώς «άνθρωποι συνεχίζουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους».