Oruc Reis: Με κλειστό τον πομπό του πλέει εντός της παράνομης Navtex

Oruc Reis: Με κλειστό τον πομπό του πλέει εντός της παράνομης Navtex

«Οι δραστηριότητές του βρίσκονται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας» αναφέρει η Άγκυρα

Από το μεσημέρι της Δευτέρας, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε το MEGA, το Oruc Reis έχει εισέλθει εντός της παράνομης Navtex που είχε εκδώσει η Άγκυρα και συνεχίζει να πλέει με κλειστό τον πομπό του στην περιοχή ανατολικά του Καστελόριζου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του καναλιού, από την ελληνική πλευρά εικάζεται ότι το ερευνητικό πλοίο βρίσκεται ακόμη μακριά από τα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, ενώ πλέει με πλήρη ταχύτητα, κάτι που σημαίνει ότι στην παρούσα φάση δεν κάνει έρευνες.

Το σεισμογραφικό πλοίο συνοδεύουν σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Άγκυρα: Το Oruc Reis συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε

Η Τουρκία συνέχισε τις προκλητικές της ενέργειες με νέα Navtex για το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, με το υπουργείο Εξωτερικών της Άγκυρας να αναφέρει πως το ερευνητικό πλοίο συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε.

H πλευρά της Άγκυρας απάντησε στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο καλούσε την Τουρκία να ανακαλέσει την απόφασή της και να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της.

Tο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει:

«Το πλοίο Oruc Reis ξεκίνησε τις σεισμικές ερευνητικές του δραστηριότητες από εκεί που σταμάτησε μετά από ένα μήνα συντήρηση και επισκευής. Αυτές οι δραστηριότητες, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 22 Οκτωβρίου 2020 βρίσκονται εντελώς εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, 15 χιλιόμετρα από το πλησιέστερο πεδίο της Τουρκίας και 425 χιλιόμετρα μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα».