Εσπευσμένα στην Αθήνα ο ΥΠΕΘΑ – Ελληνικά πολεμικά πλοία προσεγγίζουν το Καστελόριζο μετά την προκλητική τουρκική Navtex

Εσπευσμένα στην Αθήνα ο ΥΠΕΘΑ – Ελληνικά πολεμικά πλοία προσεγγίζουν το Καστελόριζο μετά την προκλητική τουρκική Navtex

Ο Παναγιωτόπουλος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την ελληνική στρατιωτική ηγεσία

Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας μετά τη νέα παράνομη Navtex που εξέδωσε η Τουρκία για το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, που θα πλεύσει για μια ακόμη φορά κοντά στην περιοχή του Καστελόριζου.

Στην Αθήνα επιστρέφει εσπευσμένα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, προκειμένου να γίνει αξιολόγηση της κατάστασης.

Όπως αναφέρει το του newsbeast.gr, προσωρινά πάντως δεν τίθεται ακόμη θέμα μιας εκ νέου εξόδου του στόλου στο Αιγαίο καθώς τα πολεμικά πλοία μας που ούτως ή άλλως πλέουν στο αρχιπέλαγος, αρκούν προκειμένου να υπάρχει μια πλήρης εικόνα της κατάστασης πέριξ του Καστελόριζου, το οποίο προσεγγίζουν μέσα στις επόμενες ώρες.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την ελληνική στρατιωτική ηγεσία, έχει επικοινωνήσει και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια προκειμένου να υπάρξουν συντονισμένες κινήσεις.

Ελληνική αντι-Navtex σε απάντηση της τουρκικής Navtex για το Oruç Reis

Ο σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-Navtex με αφορμή την παράνομη Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας για έρευνες του Oruç Reis σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Συγκεκριμένα, η ελληνική Navtex αναφέρει ότι η τουρκική Navtex είναι «παράνομη» και αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Επίσης, τονίζεται ότι ο σταθμός του Ηρακλείου έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.